Betjent anmeldt for hadefulde tilråb efter demonstration mod hadforbrydelser
Efter en demonstration mod hadforbrydelser skal en uniformeret betjent angiveligt have råbt nedsættende ord til en mørk fyr.
Der var lagt op til fest og glade dage, da farverige mennesker med en bred vifte af seksuelle orienteringer den 2. juni mødtes til demonstrationen Kjoler mod Hadforbrydelser på Bispetorv i Aarhus.
Men arrangementet får nu et kedeligt efterspil. For byens LGBT+Hus (for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner) har nu sammen med en række andre organisationer anmeldt en betjent til Den Uafhængige Politiklagemyndighed for at have råbt nedsættende ord til en af deltagerne, der var dresset op til lejligheden.
Læs også:
"Faggot, Faggot, Faggot"
Bag anmeldelsen står blandt andre sekretariatsleder i LGBT+ Huset, Peder Udengaard. Han var ikke selv vidne til begivenheden, men har af vidner fået det beskrevet sådan her:
- Lige efter arrangementet er færdigt, er der er en af deltagerne – en fyr af brasiliansk afstamning – som går ned af en af de små sidegader ved Domkirken for at få en øl sammen med to venner. Her går de forbi en uniformeret politibetjent, som råber nedsættende gloser efter ham. Han råber ”Faggot, Faggot, Faggot”, fortæller Peder Udengaard.
Ifølge fyren og de to vidner kommer tilråbene helt uprovokeret og angiveligt på engelsk, fordi han havde hørt de tre tale et andet sprog sammen.
Rasende og chokeret
Fyren og hans to venner går chokerede tilbage til Bispetorv, hvor de fortæller om episoden til en af arrangørerne af demonstrationen.
- Han var noget forbeholdende med at melde episoden til politiet, fordi han fra Brasilien har dårlige erfaringer med ordensmagten, men når vi som hus laver et arrangement, og der sker noget ulovligt, så må vi gå til politiet, siger Peder Udengaard.
Derfor har han nu sammen med en række andre organisationer anmeldt episoden til Den Uafhængige Politiklagemyndighed på vegne af den forulempede.
- I vores optik er der tale om en hadforbrydelse. Og nu må Den Uafhængige Politianklagemyndighed afgøre, om der skal være en retslig konsekvens af denne her hændelse. Jeg er rasende og chokeret over det. Jeg har næsten ikke ord for, hvad jeg tænkte, da jeg hørte det, siger Peder Udengaard.
- Det er ud over min fatteevne, at en dansk politibetjent i aktion til et arrangement mod hadforbrydelser har denne her type adfærd. Det må bare ikke ske, siger han.
Et halvt års sagsbehandling
Den Uafhængige Politiklagemyndighed bekræfter over for TV2 ØSTJYLLAND, at de har modtaget anmeldelsen, og at efterforskningen starter nu.
- Nu samler vi informationer om sagen og forsøger at identificere, hvilke polititjenestemænd, der har været involveret. De får så mulighed for en afgive en udtalelse til klagepunkterne i sagen, forklarer fuldmægtig Stinne Alholt.
- Herefter får klageren mulighed for partshøring og når det er indhentet, træffer vi en afgørelse i sagen.
Den Uafhængige Politiklagemyndighed har en frist på et halvt år til at få bearbejdet sagen. Den frist er dog ikke ufravigelig, lyder det.
Vil løse problemer
Peder Udengaard fra LGBT+ huset er rigtig ærgelig over sagen, for han har overordnet været glad for samarbejdet med Østjyllands Politi de seneste år. Derfor håber han ikke, at hændelsen vil sætte samarbejdet over styr.
- Jeg håber i stedet, det kan give anledning til et endnu tættere samarbejde mellem LGBT+Huset, Aarhus Kommune og Østjyllands Politi, så vi får løst de massive problemer der er med hatecrimes, siger han.
Byrådet i Aarhus Kommune er blevet orienteret af LGBT+-huset om klagen. Det bekræfter Socialdemokratiets politiske ordfører, Anders Winnerskjold.
- Jeg er glad for, at Den Uafhængige Politiklagemyndighed nu kigger på sagen. Det er vigtigt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.