Det bår' dæjli’: The Julekalender vækkes til live i Randers
Hvad enten du elsker julen eller hader den lige så meget som nåsåeren Benny, er der fra på lørdag rig mulighed for et nostalgisk gensyn med alletiders mest populære voksen-julekalender.
Museum Østjylland i Randers har lånt rekvisitterne fra landeplagen "The Julekalender", der tilbage i december 1991 fik tv-seere i alle aldre til at anvende engelske og danske ord i én pærevælling.
Serien har dog formået at holde sig i live i de efterfølgende 26 år, og siden premieren er den blevet genudsendt en stribe gange.
Derfor ser Museum Østjylland det selv som et mindre scoop, at museets gæster snart kan genopleve Gertruds Sands julepyntede stue og nissernes hule, hvor Günther snittede en propel.
- 'The Julekalender' er blevet folkeeje. Sammen med Matador er det den danske serie, vi helst vil se igen og igen. Der er ingen andre tv-serier, der kan måle sig med dem, siger souschef Karen Buch Dubery fra Museum Østjylland til TV2 ØSTJYLLAND.
Bliv klædt ud som Gertrud Sand
Udstillingen om De Nattergales udødelige kult-serie åbner på lørdag og fortsætter frem til 30. december.
Det randrusianske museum fik idéen til udstillingen, efter at de ansatte fandt ud af, at rekvisitterne og kulisserne fra den populære tv-serie befandt sig på Bundsbæk Mølle i Vestjylland.
Siden lykkedes det at få udlånt effekterne, og nu er arbejdet med at gøre udstillingen klar til weekendens premiere i fuld gang.
Ifølge Karen Buch Dubery får de besøgende mulighed for at opleve kulisserne fra serien, ligesom evergreens som 'The støvle dance' og 'It's hard to be a nissemand' kan ses og høres på store skærme.
Derudover er det muligt at blive klædt ud som Gertrud og Oluf Sand og derefter tage en selfie.
Inden de besøgende kommer hen til selve udstillingen, føres de igennem en mørk skov for at komme i samme stemning som den, der skabes i hvert afsnit i tv-serien. Her forklarer en fortæller-stemme, at 'det var en mørk og stormfuld aften'.
Julepynt for fuld skrue
Museum Østjylland overvejede på et tidspunkt at pakke de mange kasser med julepynt ud løbende, sådan at julekuglerne og nisserne langsomt blev flere og flere - akkurat som i serien.
Den idé blev dog til sidst droppet.
- Nogle gæster kommer kun én gang, mens andre kommer tilbage. Det vil være synd, hvis ikke alle får lov til at opleve udstillingen for fuld skrue, siger Karen Buch Dubery fra Museum Østjylland.
Selv om de fleste gæster formentlig vil se udstillingen som et kært gensyn med alle de mindeværdige rekvisitter fra den folkekære tv-serie, er der for Museum Østjylland flere årsager til at vække 'The Julekalender' til live.
- Vi fortæller historien om 'The Julekalender', men giver det også en kulturhistorisk vinkel. Det var en af de første tv-julekalendere, som først og fremmest var henvendt til voksne, siger Karen Buch Dubery.
Læs også:
Der er fri entré til Museum Østjylland og dermed også til udstillingen om 'The Julekalender'.
Foruden at blive præsenteret for en række behind the scenes-aneknoter er der mulighed for at vinde en foodprocessor signeret af Carsten Knudsen - manden bag nissen Günther og kartoffelavler-woman Gertrud Sand.
Carsten Knudsen - den ene tredjedel af De Nattergale - er desuden til stede ved åbningen af udstillingen på lørdag.
'The Julekalender' tager i øvrigt endnu en tur på tv-skærmene hjemme i de danske stuer i december, når TV 2 Charlie genudsender de 24 afsnit fra julen 1991.
Good vendings fra 'The Julekalender'
Ja, det´ bår dæjli'!
Gertrud Sand
A ønsker mig så'n en foodprocessor
Det skal æt komme an å det da
Oluuf Oluuuf Oluuuuf
Benny
Bob bob bob, ik'?
Fritz
Because you are the one with the biggest tænder and the grimmest tøj, Hansi!
That's a good vending. Maybe we can use that in another afsnit
Günther
That must a' da nok say da
Hansi
Why is it always me?!
It's hard to be a nissemand!
Kilde: Wikipedia