Agenter meldt til politiet - i Aarhus

WikiLeaks anmelder afhopper og agenter

Lækageorganisationen WikiLeaks forlanger nu en undersøgelse af, om danske myndigheder medvirkede til ulovligheder, da agenter i den amerikanske efterretningstjeneste FBI ved tre lejligheder holdt møder i Danmark med en WikiLeaks-afhopper, som hemmeligt gav FBI interne oplysninger fra organisationen.

Det skriver dagbladet Politiken.

Møderne i Danmark, som afhopperen i detaljer bekræfter over for Politiken Søndag, var en del af amerikanske myndigheders efterforskning, efter at WikiLeaks i samarbejde med medier verden over blandt andet havde offentliggjort hemmelige dokumenter om USA's krige i Afghanistan og Irak.

- Jeg gav agenterne interne dokumenter fra WikiLeaks, og de ville vide alt om sikkerheden omkring Julian Assange (WikiLeaks' stifter og leder, red.), siger afhopperen, islandske Sigurdur Thordarson til Politiken.

Kravet fra WikiLeaks blev rejst fredag i en anmeldelse af Thordarson og unavngivne FBI-agenter til Østjyllands Politi. Samtidig har WikiLeaks anmeldt Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Østjyllands Politi til Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Møde fandt sted i Aarhus

Østjyllands Politi er i søgelyset, fordi det sidste møde, hvor Thordarson afleverede en række harddiske med interne WikiLeaks-dokumenter på og modtog penge til gengæld, fandt sted i Aarhus.

- Det er illegal aktivitet på dansk jord. Vi finder det svært at tro, at det er foregået uden tilladelse fra myndighederne, siger WikiLeaks' talsmand, Kristinn Hrafnson, til Politiken.

Sigurdur Thordarson fortæller, at samtalerne blev henlagt til Danmark, efter at den islandske regering havde bedt agenterne forlade Island.

Ifølge juraprofessor Lars Bo Langsted, Aalborg Universitet, ville det kræve tilladelse fra danske myndigheder.

Men reglerne bliver langtfra altid fulgt, siger Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef for PET:

- Man skal ikke foregøgle sig, at FBI orienterer PET og dansk politi om alt, hvad de foretager sig. Man samarbejder, men man er ikke venner og bonkammerater, som fortæller hinanden alt. Og det er PET fuldstændig klar over, siger han til Politiken.

def_thumb,50_percent

Nu hiver de skorstenen op af havnen

mundbind søren brostrøm

Her er Sundhedsstyrelsens dokumentation for, at mundbind virker

Udestue

Flemming har været coronasmittet og isoleret fra familien i fem uger

Vestre Landsret

38-årig idømmes forvaring for overgreb på østjysk tiårig

Retten i Aarhus byretten

Sten og fyrværkeri: Betjente angrebet af gruppe i Brabrand

Knust rude

Stenkaster knuser ruder i ly af natten: Politiet efterlyser vidner