Kæmpe gave til lokal idrætsforening: - For godt til at være sandt
En anonym har doneret 300.000 kroner til Hjortshøj-Egå Idrætsforening. Donationen falder på et tørt sted, hvor østjyske idrætsforeninger samlet har ansøgt om 27 millioner kroners økonomisk hjælp.
- Det var et ret vildt bestyrelsesmøde, der blev afholdt, efter vi lige pludselig fik det her på bordet.
Sådan siger bestyrelsesmedlem i HEI Håndbold, Lars Møller, om bestyrelsesmødet, hvor det kom frem, at en anonym person havde valgt at donere 300.000 kroner til Hjortshøj-Egå Idrætsforenings (HEI) ungdomsarbejde.
- Vi tænkte, at det næsten var for godt til at være sandt. Det er et betragteligt bidrag og et boost for motivationen i en svær tid, siger Lars Møller til TV2 ØSTJYLLAND.
De 300.000 kroner skal fordeles ligeligt mellem håndbold- og fodboldafdelingen, og den anonyme giver har lagt vægt på, at pengene bruges på ungdommen i de to foreninger.
Også ude på grønsværen var begejstringen over donationen til at tage at føle på.
- Det må man som frivillig bare være taknemmelig for. Det betyder rigtig meget, at venlige sjæle spæder til og smider penge efter den lille lokale klub, siger Tommy Bechmann, frivillig fodboldtræner for HEI's U-9 drenge, til TV2 ØSTJYLLAND.
Østjyske foreninger har søgt støtte for 27 millioner
Donationen rammer i kølvandet på en meget hård periode. For selvom der langsomt er blevet åbnet for idrætsforeningernes aktiviteter, så har den flere måneder lange coronanedlukning ramt foreningen.
- Det har været en hård periode og et issue for vores økonomi, siger Lars Møller.
I forbindelse med nedlukningen er der oprettet en støttepulje hos DGI og DIF, hvor de forskellige idrætsforeninger kan anmode om økonomisk hjælp. Og den hjælp har vist sig at være stærkt eftertragtet.
Ud af en samlet pulje på kun 44 millioner kroner har foreningerne på landsplan ansøgt om ikke mindre end 257 millioner kroner fordelt på 2.968 ansøgere.
I Østjylland har 410 foreninger søgt om til sammen 36,8 millioner kroner, og der vil derfor blive sorteret kraftigt i ansøgningerne.
DGI oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at det særligt er tabte indtægter fra foreningernes egne arrangementer og fra medlems- og kontingentbetalinger, der har ramt landets sportsforeninger hårdest.
- Der er nogle foreninger, der er nødt til at kigge nærmere på deres forretningsmodel. Har man sat tæring efter næring?
- Man bliver nødt til at have en risikovurdering af, om der er noget på udgiftsiden i foreningerne, der skal kigges nærmere på, og om der er råd til det ambitionsniveau, der er i foreningerne i forhold til indtægter, siger Flemming Poulsen, direktør i DGI Østjylland.
Så meget har den enkelte kommunes foreninger søgt om hjælp for:
Favrskov: 25 foreninger har søgt om til sammen 1.858.780 kr.
Horsens: 41 foreninger har søgt om til sammen 3.672.337 kr.
Norddjurs: 24 foreninger har søgt om til sammen 1.753.096 kr.
Odder: 12 foreninger har søgt om til sammen 1.356.918 kr.
Randers: 42 foreninger har søgt om til sammen 4.419.521 kr.
Samsø: 7 foreninger har søgt om til sammen 307.771 kr.
Silkeborg: 70 foreninger har søgt om til sammen 6.023.495 kr.
Skanderborg: 29 foreninger har søgt om til sammen 3.677.754 kr.
Syddjurs: 21 foreninger har søgt om til sammen 1.775.304 kr.
Aarhus: 139 foreninger har søgt om til sammen 11.949.521 kr.
Sommerperioden tabt på gulvet
Aflyste arrangementer og begivenheder som stævner, byfester og festivaler, hvor man via foreningsarbejdet rejser store dele af indtægterne, har også været en stor faktor, ligesom tabte indtægter fra sponsorer og udlejning af klubbens faciliteter.
Hos HEI har man ikke gjort brug af hjælpepakker i en tid, hvor man har mistet store dele af den normale omsætning.
Derudover har udskudte betalinger fra sponsorer, samt manglende udlejning af kunstgræsbanen, været hårde piller at sluge. Sidstnævnte forventes for eksempel at have kostet 20-25.000 kroner i tabte indtægter.
- Medlemstallene og hele indtægtsgrundlaget har været faldende, og derfor falder de her penge på et tørt sted, siger Jan Elstrøm Blaabjerg, sekretær i HEI Fodbold, til TV2 ØSTJYLLAND.
Også i håndboldafdelingen har coronakrisen indskrænket mulighederne for at tjene penge. Kontingenterne fra de mange medlemmer, der fortsatte med at betale under nedlukningen, samt de offentlige tilskud man modtager, dækker nemlig langt fra den omsætning, en amatørsportsforening har.
- I HEI er vi gode til at afholde nogle arrangementer. Det giver nogle gode dage sammen og styrker sammenholdet, når vi er ude at lave noget frivilligt arbejde. Men det giver også nogle ekstra indtægter, siger frivillig håndboldtræner for HEI U-11 pigerne, Karsten Abel, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Det er nogle indtægter, som vi er afhængige af. Så det er klart, at når det hele nu har været lukket, så letter det lidt, at der kommer sådan en donation ind. Det er herligt.
Skal bruges med omtanke
I HEI regnede man da COVID-19 situationen var allermest kritisk med, at krisen ville koste dem omkring 300.000 kroner.
- Det var en reel frygt på et tidspunkt, men hvis udsigterne for genåbningen holder, så bliver det ikke helt så slemt, og så klarer vi os igennem. Naturligvis i særlig grad med den her donation taget i betragtning. Det giver os noget ro på, siger bestyrelsesmedlem i HEI Håndbold, Lars Møller.
Den store donation skal dog bruges med omtanke og respekt for giveren.
- Det her bidrag er et skulderklap til, at vi gør en forskel med det ungdomsarbejde og de fællesskaber, vi har i vores del af byen. Og pengene skal bruges i den hensigt, som de er givet til. I respekt for både giver og medlemmer klapper vi lige hesten og tænker os godt om, siger han.
Det forventes at alle ansøgninger vil være færdigbehandlet i løbet af juni måned, hvor det selvsagt bliver nødvendigt at skære kraftigt ned på de beløb, som de forskellige foreninger har ansøgt om.
Erhvervsministeriet oplyser dog til TV2 ØSTJYLLAND, at der lige nu forhandles om, hvordan en ny støttepulje på 700 millioner kroner skal fordeles.
Dog vides det endnu ikke, om lokale sportsforeninger i den forbindelse kan være blandt de heldige, der får del i den nye hjælpepakke.