Ansatte: Patienter mishandles

Ledelse ser gennem fingre med det, lyder kritikken

Deres job er at gøre patienterne raske igen. I stedet slår, sparker og ydmyger flere plejere på det retspsykiatriske hospital i Risskov de psykisk syge mennesker i en så voldsom grad, at ansatte igen og igen har klaget over forholdene til ledelsen, som har forholdt sig tavs.

Det forklarer fem tidligere ansatte nu til dagbladet BT.

- Der foregår egentlig vold mod patienterne fra personalets side. Jeg har set folk blive slået på kroppen, hevet i, og patienter rende rundt med et blåt øje og blå mærker, efter at have været i kløerne på personalet. Det var overgreb, og det er så forfærdeligt, det der sker derude, forklarer Jette Glyngfeldt, der arbejdede som sosu-assistent på hospitalet i årene 2004-10.

Andre ansatte bekræfter

Yderligere fire tidligere ansatte, som BT har talt med, bekræfter Jettes beretning og forklarer om en række grove overgreb mod patienter. De fire er alle en del af psykiatrien i dag og ønsker derfor at være anonyme af frygt for at miste deres job, hvis de står frem med kritikken. De betegnes derfor som plejer 1, 2, 3 og 4.

- Jeg var ked af det hver dag, jeg kørte hjem, pga. den måde man behandlede patienterne på. Man kunne jo finde på bare at lade patienterne ligge og urinere, mens de var fikseret, for at ydmyge dem. Og selv om jeg har klaget masser af gange over, at patienter blev slået og sparket, fik jeg bare at vide af ledelsen, at jeg kunne smutte, hvis ikke jeg kunne lide lugten i bageriet. Så jeg rejste derfra til sidst, siger en tidligere plejer, der mener, at patienterne er underlagt flere magtsyge ansattes luner.

Hævner sig

Den udmelding er en anden tidligere medarbejder enig i.

- Der er ansatte, der gør det for at hævne, at de og deres kolleger selv er blevet slået af patienterne, og så er der dem, der bare godt kan lide action. Jeg har klaget mundtligt masser af gange og også sendt flere skriftlige klager til ledelsen, men der er aldrig sket noget.

De tidligere ansattes anklager får Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix til at kræve, at regionen kulegraver forholdene, mens Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup vil have ministeren i endnu et samråd om sagen.

- For man får jo den tanke, at hospitalet bevidst lægger låg på i stedet for at få tingene op til overfladen. Og regionen har jo tydeligvis ikke styr på sagerne, siger han.

Regionens problem

Sundhedsminister Astrid Krag mener dog, at det må være regionen, som skal løse problemet.

- En offentlig myndighed som Region Midtjylland kan ikke sidde overhørig, at der er rejst mistanke om, at patienter bliver spyttet på eller slået af personalet. Og derfor forventer jeg også, at regionen nu vil tage kontakt til hospitalsledelsen for at følge op på sagen, skriver hun til BT.

I Region Midtjylland oplyser direktør for psykiatri Gert Pilgaard i et skriftligt svar til BT, at man 20. februar vil indlede en tilbundsgående undersøgelse af forholdene på hospitalet.

- Når vi nu via BT hører, at nogle af vores tidligere ansatte kommer med så voldsomme anklager, tager vi det naturligvis meget alvorligt. Og hvis det har fundet sted, er det fuldstændig uacceptabelt, udtaler han.

regionshospital Regionshospitalet Silkeborg sygehus hospital

Ny udmelding: Der er ikke sket brist i patientsikkerheden på Silkeborg Sygehus

Amalie Dalby

Mange danskere skammer sig over at få corona - 19-årig følte sig som 'et monster'

Halloween

Tre østjyder fortæller: Her er vores bud på en alternativ halloween

mundbind søren brostrøm

Her er Sundhedsstyrelsens dokumentation for, at mundbind virker

havbrug

Ny udvikling i sag om millionsvindel: Miljøordfører vil have bedre kontrol med havbrug

def_thumb,50_percent

Nu hiver de skorstenen op af havnen