Atomdrevet hangarskib kommer til Aarhus

Det bliver formentlig et tilløbsstykke, når det fransk hangarskib Charles de Gaulle kommer til Aarhus i marts.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det atomdrevne franske hangarskib Charles de Gaulle, der måler 261 meter i længden og vejer hele 40.500 tons, havde sin jomfrusejlads tilbage i 2001. Foto: Valery Hache / Ritzau Scanpix.

Et af verdens største hangarskibe, det franske "Charles de Gaulle", kommer til Aarhus den 29. marts.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) efter møde i Udenrigspolitisk Nævn torsdag.

Dermed kan Aarhus og de nordjyske kyster måske se frem til samme tilløbsstykke som da den atomdrevne russiske ubåd "Orel" i 2018 sejlede igennem dansk farvand.

Her stimlede mange danskere sammen på kysterne på blandt andet Langeland og Sjælland, hvor den russiske atomubåd passerede tæt forbi.

Franske Raffale kampfly letter fra Charles de Gaulle skibet ud for Cyperns kyst. Foto: Mario Goldman / Ritzau Scanpix.

Led i dansk-fransk samarbejde

Besøget fra "Charles de Gaulle" sker i forbindelse med, at en dansk fregat bidrager til såkaldt samsejlads med den franske hangarskibsgruppe i Nordatlanten.

Skibet har plads til 2000 mand og vejer op mod 40.500 ton.

Udenrigsminister Jeppe Kofod fastslår, at besøget fra det franske hangarskib er tegn på det gode forhold, som Danmark og Frankrig har bygget op på det militære område.

- Bidraget er endnu et led i styrkelsen af vores tætte samarbejde med Frankrig. Vi arbejder tæt sammen for stabilisering i Sahel-regionen, for retten til fri sejlads i Hormuzstrædet og nu samsejlads i det nordlige Atlanterhav, siger Jeppe Kofod.

Sidste år sejlede fregatten "Niels Juel" med det 261 meter lange franske hangarskib, der kan fragte 22 kampfly.

Et kampfly skal fra Charles de Gaulle skibet i kamp mod Islamisk Stat. Foto: Mario Goldman / Ritzau Scanpix.

En understregning af Danmarks sikkerhedspolitiske linje

Den danske fregats opgave er at passe på det franske hangarskib, der er opkaldt efter en af landets mest betydningsfulde præsidenter.

- Vi er sammen om sikre, at Europa tager et større ansvar. Det gavner Danmarks og vores allieredes sikkerhed og understreger Danmarks meget aktive udenrigs- og sikkerhedspolitiske linje, siger Jeppe Kofod og tilføjer:

- Jeg ser frem til, at vi for første gang nogensinde kan byde en fransk hangarskibsgruppe velkommen i dansk havn.

Det er dog ikke første gang, at et hangarskib besøger dansk farvand. I juni 1958 leverede det amerikanske hangarskibet "USS Tripoli" kampfly til Danmark og anløb dengang Nørresundby havn.

Danmark råder over tre aktive fregatter, som er søværnets mest slagkraftige skibstype. De er udstyret med flere forskellige missiler, maskinkanoner og maskingeværer, der kan bruges til både forsvar og angreb.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her