Billige boliger behøver ikke være beton: Etagebyggeri i træ hyldet
Bæredygtigt boligbyggeri på Lisbjerg Bakke nord for Aarhus fik mandag overrakt prisen for Årets Byggeri 2018
- Jeg er pavestolt over det her. Det er dejligt at få en anerkendelse fra nogen, som ikke har været en del af processen, men som bare kigger udefra og ser, at vi lever op til de versioner, som der har været.
Sådan lyder det fra Allan Werge, der er direktør hos AL2bolig.
Han blev mandag hyldet sammen med arkitekter og ingeniører, da deres byggeri 'Lisbjerg Bakke' nord for Aarhus fik overrakt prisen for Årets Byggeri 2018 i Danmark.
En pris som hvert år tildeles årets vigtigste byggerier ud fra deres samfundsmæssige og bygningsmæssige betydning.
- De har jo brugt tid på at skabe et system, som kan bruges i mange andre byggerier og et system, som er baseret på træ. Det er jo bedre for bæredygtigheden, at man anvender træ, forklarer Scott Hollingsworth, der er formand for dommerkomitéen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Mange danske bygherrer foretrækker beton
I alt er det blevet til seks tre- til fire etagers bygninger med 40 almene boliger bygget i træ. Et vigtigt byggemateriale i fremtiden på grund af sin bæredygtighed. Men ifølge arkitekten bag boligerne, så stod bygherrerne ikke i kø for at få opgaven.
- Det er ret kompliceret at lave etagebyggeri med trækonstruktioner, da der er skrappe brand- og lydkrav, og fordi der er relativ lille viden i branchen om, hvordan man gør. Siden 2. Verdenskrig har vi stort set kun bygget i beton, forklarer Kim Dalgaard, der er arkitekt på byggeriet, til TV2 ØSTJYLLAND.
Derfor krævede det også lidt overtalelse, før de fik bygherren, AL2Bolig, med på ideen.
- Fordommene er jo først og fremmest, at træ brænder, og at det rådner, siger Kim Dalgaard, der er arkitekt på byggeriet, til TV2 ØSTJYLLAND.
Håber på flere træbyggerier
Kim Dalgaard tror dog ikke, at det er det sidste etagebyggeri i træ, som de skal opføre.
Ifølge ham handler det bare først og fremmest om at få folk overtalt om, at man kan håndtere den risikoprofil, som folk mener, at træ har.
- Den her prototype skal jo forhåbentlig med tiden udvikle sig til en form for sneboldeffekt af træbyggerier, fordi træ er bedre for klimaet og indeklimaet, for dem der bor derinde, siger han.
Og formanden fra dommerkomitéen er enig.
- Jeg tror, vi kommer til at se en meget større anvendelse af træ i fremtiden - ikke fordi andre materialer er dårlige, men fordi det er bedre for bæredygtigheden, at man anvender træ, siger forklarer Scott Hollingsworth.