Connie betalte dyr pris for sin brune hud: Nu advarer hun unge som Cecilie
Cecilie Sørensen stikker sig med ulovligt lægemiddel for at blive brun. Det er en historie, der har vakt mange stærke følelser hos 68-årige Connie Sørensen.
Søndag stod 23-årige Cecilie Sørensen frem og fortalte, at hun stikker sig med et ulovligt lægemiddel for at få en brunere kulør. Det har fået mange østjyske læsere til at reagere.
En af dem er 68-årige Connie Sørensen fra Risskov. Hun har selv oplevet konsekvenserne ved mange års solarie og er rystet over, at unge, som Cecilie Sørensen, stadig tilsidesætter alle faglige anbefalinger for at opnå et skønnere ydre.
- Jeg synes virkelig, det er synd, siger Connie Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Tip fra Østjylland
Historien er blevet til ved hjælp af et tip fra vores østjyske læsere. Har du et tip eller en historie, vi skal høre, er du altid velkommen til at skrive til os.
Tip osI 10 år var Connie Sørensen selv flittig bruger af solariets lokkende stråler. Det fik dog en brat stopper i 1995, da hun fik beskeden om, at et modermærke på hendes højre skinneben havde udviklet sig til modermærkekræft.
I dag har hun et hul på størrelse med en bordtennisbold på benet. Selvom hun har lært at leve med sit ændrede ydre, så ved hun, at det kunne være endt meget værre.
- Som ung tror man, at man er udødelig, og så sker sådan noget. Jeg er bare heldig, at det kunne fjernes, og at jeg ikke døjer med slemme mén efter det, siger hun.
Connie Sørensen fortæller gerne sin historie til undrende blikke, der opdager hullet i hendes ben, og til Cecilie Sørensen har hun også en klar opfodring.
- Jeg ville sådan ønske, at hun ville lade være, for det kan ende så galt, siger Connie Sørensen.
Hvad er solkur?
- Stoffet hedder melanotan ll, og kendes også som solkur eller barbiepiller.
- Lægemidlet, der blev udviklet i 1980’erne, er oprindeligt tiltænkt albinoer og andre med manglende pigmentering. Formålet var at hjælpe dem til bedre at tåle solen.
Solkur er hverken godkendt eller lovligt i Danmark.
- En af de mest alvorlige bivirkninger er den øgede risiko for modermærkekræft.
Ønsket fra Connie Sørensen er nået noget af vejen. Mandag fortæller Cecilie Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND, at hun er stoppet med at tage solkur, men ikke med at gå i solarie.
- Jeg er stoppet, fordi jeg ikke længere har samme behov for en så mørk kulør. Jeg er tilfreds med min kulør nu, og ellers kan jeg gå i solarie eller udenfor og tage sol, siger hun.
Det er ikke frygten for hendes egen sundhed, der har fået hende til at droppe indsprøjtningerne med den ulovlige solkur, men fordi hun er tilfreds med sit ydre.
- Jeg har da tænkt på det, måske er man heldig, at man ikke får det (bivirkninger, red.). Jeg har ikke haft slemme bivirkninger ved det, siger den 23-årige kvinde.
Hellere bleg end død
I Risskov er Connie Sørensen dog glad for sin beslutning om et endegyldigt farvel til den skadelige sol.
- Skidt pyt med at jeg er bleg. Jeg vil hellere være i live, siger Connie Sørensen.
Statistikken er da også på Connie Sørensens side. Gennem de seneste 30 år er antal tilfælde af kræft i huden mere end firedoblet for danske kvinder og mere end tredoblet for danske mænd. 52 danskere får hver dag konstateret kræft i huden. I alt bliver der registreret cirka 19.000 nye tilfælde af sygdommen om året, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.
Særligt modermærkekræft rammer unge. Det er den hyppigste kræftform blandt de 15 til 34-årige danskere. Over de senest tre årtier er antallet af tilfælde med modermærkekræft mere end tredoblet i Danmark.