- Det var en top forestilling

Lotte Heise om Den Jyske Operas opsætning af Cosi fan tutte

Klassisk eller moderne? I Den Jyske Operas opsætning af Mozarts Cosi fan tutte spiller publikum en afgørende rolle. Det er nemlig publikum, der på demokratisk vis afgør om stykket skal opføres i en klassisk eller en moderne fortolkning.

Kulturkampen har i denne uge bedt forfatter og foredragsholder Lotte Heise og specialkonsulent på Viby Gymnasium, Svend Thorhauge om at anmelde Cosi fan tutte og ikke mindst fænomenet demokratisk opera.

Det er operachef Annilese Miskimmons, der står bag begrebet, hvor et klapometer afgør, hvilken af de to forestillinger der skal spilles.

- Jeg synes, det virkede vældig morsomt. Jeg var meget nervøs for, at det skulle blive den moderne, så jeg klappede alt, hvad jeg kunne, siger Lotte Heise.

- Jeg synes, det er en god måde at aktivere publikum på. Cosi fan tutte stiller en helt masse spørgsmål omkring de menneskelige valg, vi skal træffe, og der er det jo meget slående, at publikum indtil videre kun har valgt den klassiske - altså, måske er vi lidt bange for at imod det moderne, siger Svend Thorhauge, som altså endte med at se den klassiske version, selvom han klappede for den moderne.

- Jeg synes, det er rigtig fint. Det giver den oplevelse af, kan du - når du er kommet i mindretal og ikke fik det du ønskede - kan du så nyde det, du får?

Og begge anmeldere nød den klassiske version.

- Jeg synes, det var en top forestilling. Jeg synes, Den Jyske Opera leverer nogle gode fantastisk gode præstationer - og jeg har set næsten alt, hvad de har lavet, siger Lotte Heise.

Hør meget mere om demokratisk opera i videoen øverst. Her kan du også se, hvor mange stjerner de to gæsteanmeldere synes, Cosi fan tutte fortjener.

Du kan også se hele Kulturkampen torsdag kl. 19.55

regionshospital Regionshospitalet Silkeborg sygehus hospital

Ny udmelding: Der er ikke sket brist i patientsikkerheden på Silkeborg Sygehus

corona test podning

Mange danskere skammer sig over at få corona - 19-årig følte sig som 'et monster'

COVID-19 LIVE
Mundbind

Fejl hindrer folk i at se deres coronasvar på sundhed.dk

havbrug

Ny udvikling i sag om millionsvindel: Miljøordfører vil have bedre kontrol med havbrug

def_thumb,50_percent

Nu hiver de skorstenen op af havnen

Udestue

Flemming har været coronasmittet og isoleret fra familien i fem uger