Dødsbrand på Scandinavian Star: Nu har enke endelig fået svar

Mere end 30 år efter dødsbranden på Scandinavian Star er der nu sat punktum i sagen for enken til en tidligere hovedmistænkt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Jette Irene Andersen og hendes søn Morten Andersen har været i et juridisk tovtrækkeri med den norske stat. Foto: Joakim Roos/AFP/Ritzau Scanpix og Axel Schütt/Ritzau Scanpix

Enken efter den aarhusianske lastbilchauffør Erik Mørk Andersen, der gennem en årrække af norsk politi var mistænkt for at stå bag branden på færgen Scandinavian Star i 1990, har fået afslag på erstatning fra den norske stat.

Beslutningen er ifølge Ritzau truffet af byretten i Oslo tirsdag i denne uge. Afgørelsen betyder, at Jette Irene Andersen, enke efter Erik Mørk Andersen, og hendes søn Morten, som sammen havde stævnet den norske stat, ikke kan kræve erstatning.

Byretten henviser i afslaget til sagens forældelsesfrist.

- Staten ved Justits- og beredskabsdepartementet frifindes. Jette Irene Andersen og Morten Andersen dømmes til at betale 7400,- kroner i sagsomkostninger til staten ved Justits- og beredskabsdepartementet inden to uger efter forkyndelsen af denne dom, fremgår det af domsslutningen, som TV2 ØSTJYLLAND er i besiddelse af.

Jeg følte, at du stod lige her og hældte en spand iskoldt vand ned over hovedet på mig.
Jette Irene Andersen, enke efter Erik Mørk Andersen

Endeligt punktum for enken

Da TV2 ØSTJYLLAND først forholder Jette Irene Andersen udfaldet af dommen, kommer det som en stor overraskelse for hende. Hun har endnu intet hørt fra sin norske advokat.

- Jeg følte, at du stod lige her og hældte en spand iskoldt vand ned over hovedet på mig, siger Jette Irene Andersen, da hun har sundet sig.

Branden på Scandinavian Star

Branden på Scandinavian Star brød ud den 7. april 1990, mens skibet var på vej til Frederikshavn fra Oslo.159 personer omkom i branden. En af dem var lastbilchauffør Erik Mørk Andersen fra Aarhus.

Branden på skibet viste sig at være påsat og antændt flere steder.

Efter få dage rettede norsk politi mistanken mod Erik Mørk Andersen for at have antændt branden, fordi han fire år tidligere var dømt for en påsat brand i Grenaa, men norsk politi henlagde siden sagen, fordi han var omkommet i færgebranden.

I 2014 genåbnede norsk politi sagen efter pres fra en uofficiel undersøgelsesgruppe, som havde fastslået at den østjyske lastbilchauffør ikke kunne være ansvarlig, fordi han allerede var død, da den tredje brand brød ud.

I sensommeren 2016 meldte Jette Irene Andersen og hendes søn Morten via deres advokat Erling Hansen ud, at de ville stævne den norske stat for at få erstatning for de lidelser mor og søn gennem mange år havde lidt som følge af politiets mistanke mod Erik Mørk Andersen.

Den 26. oktober 2021 meddeler Oslo Tingrett, byretten i den norske hovedstad, at Jette Irene Andersen ikke kan kræve erstatning af den norske stat. Byretten henviser til sagen forældelsesfrist. De efterladte efter Erik Mørk Andersen blev samtidig dømt til at betale 7400 norske kroner i sagsomkostninger.

Kilder: TV2 ØSTJYLLAND, tv2.dk og Århus Stiftstidende

Officielt blev spørgsmålet om erstatning fra den norske stat rejst af hendes daværende advokat i 2016, men allerede 10 år tidligere havde advokaten luftet tanken om et søgsmål.

Efter 15 år har forløbet nu fået en ende, og havde byretten i Oslo ikke afgjort sagen nu, havde Jette Irene Andersen.

- Ellers havde jeg selv stoppet den. Ellers ville det hele bare køre ud i sandet, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Det norske afslag på at føre erstatningssag mod den norske stat, bliver et endeligt punktum for Jette Irene Andersen.

- Det bliver det, for jeg tror, jeg kan leve med at få fred nu. Jeg ved godt, at nogle vil sige, at jeg svigter Erik, men det gør jeg ikke, for Erik mærker jo ikke noget mere, siger Jette Irene Andersen over telefonen fra det sydlige Aarhus.

159 personer omkom i branden på Scandinavian Star. Foto: Joakim Roos/AFP/Ritzau Scanpix

- Et afslag er et afslag

Jette Irene Andersen ser på udfaldet fra den lyse side.

- Så behøver jeg ikke at have hovedpine over, hvordan jeg skal bruge de millioner. Jeg klarer mig fint for min folkepension. Det er ikke pengene, det handler om, siger Jette Irene Andersen med henvisning til de millioner, hendes daværende advokat talte om.

Hun accepterer byrettens afgørelse.

- Et afslag er et afslag. Det kan jeg jo ikke lave om på. Nu har sagen kørt i så lang tid. Som jeg altid har sagt, glæder jeg mig til den sag er slut, så jeg kan få lov til at leve som bette Jette og være fri for den, siger hun.

Bette Jette var et kælenavn, hendes mand gav hende, fortæller Jette Irene Andersen, der afventer et opkald fra sin norske advokat, som hun håber, kan forklare hende, hvorfor sagen er faldet ud, som den er.

- Det må jeg håbe, at min advokat vil forklare mig, siger Jette Irene Andersen, der nu står tilbage med en regning på 7400 norske kroner i sagsomkostninger til retten.

TV ØSTJYLLAND har efter interviewet med Jette Irene Andersen været i kontakt med hendes norske advokat Sigurd Klomsæt. Han mener, at sagen er alt for vigtig til uden at videre at lukke den, og han oplyser, at han om nødvendigt er klar til at føre sagen helt til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

Scandinavian Star brændte den 7. april 1990. Færgen, der var på vej fra Frederikshavn til Oslo, havde 482 passagerer og besætningsmedlemmer ombord. 159 mennesker mistede livet under branden.

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND har lavet flere tv-indslag om Jette Irene Andersens kamp med myndighederne. Se et indslag fra september 2016 herunder:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her