Dybere end du tror: Derfor må man ikke skøjte på unisøen

Det står nu klart, hvorfor søen i Universitetsparken ikke er en undtagelse for reglen om, at man skal holde sig væk fra isen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Mange aarhusianere har brugt søen i Universitetsparken som skøjtebane den seneste uge. Men det er forbudt.

"Hvorfor må man ikke skøjte i Universitetsparken, der er jo nærmest ikke noget vand i søen?"

Det spørgsmål har en del ubekymrede aarhusianere tilsyneladende stillet sig selv de seneste dage, hvor mange har bevæget sig ud på isen. 

Østjyllands Politi har gentagne gange advaret mod at bevæge sig ud på de frosne søer rundt i regionen, da isen ikke er tyk nok til, at det er forsvarligt endnu. 

Video: Skøjteløb og hockey på søen foran testcenteret i Universitetsparken.

Særligt søen i Universitetsparken har været populær i en sådan grad, at politiet lørdag var forbi for at få børn samt voksne med barnevogne væk fra isen. 

I går kunne politiet ikke sige, hvor dyb søen er, men det viser sig nu, at den på sit dybeste sted er mellem 150 og 170 cm dyb. 

Det oplyser Charlotte Lyngholm Bom, der er chef for Campus Plan og Projekt ved Aarhus Universitet, til TV2 Østjylland. 

Og det er altså grunden til, at der gælder samme regler på den sø som ved alle andre i regionen. 

Det er den sydlige halvdel af Universitetssøen, der bliver brugt som skøjtebane. Men hele søen er mellem 150 og 170 cm på sit dybeste og derfor er det forbudt at bevæge sig ud på den, også selvom man gør det i den lave ende. Foto: Google Maps

Isen er 10 cm for tynd

Det er kommunerne, der står for målingerne og afgør, hvornår isen er sikker. Aarhus Kommune har foretaget målinger, der viser, at isen p.t. er omkring seks centimeter tyk. For at isen bliver erklæret sikker at gå på, skal den være 16 centimeter tyk.

- Der kan være lokale forhold, der gør, at det er anderledes andre steder. Men vi er nødt til at administrere efter reglerne, der siger, at isen ikke er sikker, før der er skiltet om det, siger vagtchef hos Østjyllands Politi, René Ludvig.

Mens andre politikredse har fundet bødeblokken frem, er den endnu blevet i lommerne på de østjyske betjente.

- Nu prøver vi med dialog. Det plejer vi at komme i mål med, men vi udelukker ikke, at det andet bliver nødvendigt, siger René Ludvig.

Han fortæller, at folk tager pænt imod politiets anvisninger ude ved søerne.

TrygFonden har lavet en video, der viser, hvordan man redder liv, hvis uheldet er ude på isen. Den kan du se her:

VIDEO: Sådan redder du liv ved isulykker.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her