Dyrehavens eksistens er truet - over 100 hjorte risikerer aflivning

Marselisborg Dyrehave troede, at en 27 år gammel dispensation var deres redning fra ny EU-lovgivning, der kræver øremærkning eller aflivning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
En ny EU-lovgivning betyder, at hjortebestande på under 50 hektar skal øremærkes. Dette for bedre at kunne holde øje med sygdomme. Foto: Colourbox

Marselisborg Dyrehave mente, at haven var sikret overlevelse. Men nu dirrer en ny usikkerhed om, hvorvidt hjortene kan få lov at overleve.

Det hele kommer fra en ny EU-lovgivning, der siger, at at alle hjorte i indhegninger under 50 hektar skal være øremærket senest februar 2022.

På trods af at Marselisborg Dyrehave blot dækker 22 hektar, var dyrehavens overlevelse sikret, grundet en dispensation som dyrehaven fik tilbage i 1994. 

Vi regnede med, at dispensationen var i orden.
Niels Jørgen Friis, ansvarlig for Marselisborg Dyrehave

Marselisborg Dyrehaves dispensation skulle derfor blive deres - og de 75 dådyr og 40-45 sikahjortes - redning. 

Troede de. 

- Vi regnede med, at dispensationen var i orden, fortæller ansvarlig for Marselisborg Dyrehave Niels Jørgen Friis og fortsætter:

- Men det viser sig så, at det var en anden paragraf, vi havde fået dispensationen efter. Den skal vi så have justeret, og derefter få søgt den nuværende paragraf.

Øremærkning eller aflivning

Hvor Marselisborg Dyrehave troede, at de var sikret overlevelse, fik Randers tidligere på året meldingen om, at deres dispensation ikke længere gjaldt. Samme meddelelse fik hjorteavlere.

Problemet for både hjorteavlere og dyrehaver er, at man for at kunne øremærke dyrene skal helt tæt på, og at det, i følge Niels Jørgen Friis, er ikke sikkert for hverken dyr eller mennesker.

Alternativet er, at dyrene bedøves, men så kan kødet ikke efterfølgende spises. Er det ikke muligt at øremærke dyrene, og man ikke har dispensation, skal dyrene aflives. 

Marselisborg Dyrehave i Aarhus er et yndet udflugtssted for familier, hvor hjortene kan opleves helt tæt på og fodres med gulerødder.

Om Marselisborg Dyrehave kan få lov at bestå, er endnu uvist. Niels Jørgen Friis kan ikke andet end at vente på Fødevarestyrelsens svar på den søgte dispensation.

- Mon ikke at Styrelsen finder en løsning på det her, for ellers er der jo rigtig mange kommunale dyrehaver, der er i den situation, som Randers beskrev, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Jeg kan ikke tro, at styrelsen vil lægge op til, at alle kommunale dyrehaver skal nedlægges.

Har modtaget 40 ansøgninger

Mandag den 18. oktober oplyser Fødevarestyrelsen til TV2 ØSTJYLLAND, at de indtil videre har modtaget 40 ansøgninger om dispensation, og at de nu er i gang med at besøge hjortefarme landet over for vurdere, hvor de skal lægge niveauet i forhold til at udstede dispensationer.

- Vi kan ikke komme med en præcis dato for, hvornår vi kan træffe afgørelser i sagerne om dispensation. Vi forventer, at vi snart kan melde noget ud om dispensationerne til hjortefarmene, skriver Fødevarestyrelsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge styrelsen kan alle hjortebesætninger med de nye regler søge en dispensation fra mærkningskravet.

- Vi kan dog ikke garantere, at der bliver udstedt en dispensation til alle, skriver styrelsen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her