Familiekrise op til jul? Sådan undgår du den store konflikt
De danske juletraditioner udfordres endnu en gang i år, og det går i mange tilfælde ud over julefreden. Det fortæller flere familieterapeuter, der kommer med bud på, hvordan man kan håndtere de kommende mulige julekonflikter.
Julen forbindes ofte med hygge, samvær og intime familiestunder.
Og det rimer desværre ikke så godt på restriktioner, anbefalinger og afstand.
Det fortæller flere familieterapeuter, der mener, at juledilemmaerne lige nu fylder meget i de østjyske familier.
Gerda Rasmussen, der er familieterapeut, kan mærke, at julen nærmer sig på hendes klinik i Aarhus.
- Vi oplever ikke, at personer kommer ind med juledilemmaer som deres hovedproblem, men når de så kommer ind på klinikken, så fylder julen og corona meget, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun fortæller, at usikkerheden omkring, hvordan julen bliver, og hvem de skal fejre den med, er et stort samtaleemne for hendes klienter.
Lene Søe, der er psykolog i Risskov, fortæller, at det for mange mennesker kan være svært at sige sin ærlige mening omkring de bekymringer, de går med i forhold til en god, men coronasikker jul i familiens skød.
- Det er noget, der bliver talt om hos mine klienter. Skal man rejse eller blive hjemme, og gør det overhovedet nogen forskel?, siger Lene Søe, selvstændig psykolog, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Bedsteforældrene er også nogle gange bange for at blive smittet. Der er forskellige temaer for de personer, jeg ser i klinikken, siger hun videre.
En åben og realistisk tilgang
Det kan kræve en god portion mod at starte samtalen om en coronavenlig jul. Så hvordan håndterer man snakken, når den opstår?
Familieterapeut Vinni Aarkrog fra Malling mener, at det blandt andet handler om at tale åbent i familien.
- Det kræver rummelighed, og det er en fordel at være bevidst om, at folk har forskellige forventninger til julen. Få fortalt åbent om, at man selv kan være nervøs for, hvordan julen bliver, siger Vinni Aarkrog.
Den tilgang, som familien går ind med til endnu en jul, hvor corona spøger, er vigtig, understreger psykolog Lene Søe.
- Familierne ønsker sig jo den allerbedste jul, og det er ikke nødvendigvis den jul, de kan få. Der er det som familiemedlem en god idé at fortælle, hvad man selv ser som den optimale jul i sammenhold med den coronasituation, vi står i. Så kan alle parter strække sig så langt så muligt, siger hun.
Det er mindst lige så vigtigt at lytte, som det er at fortælle om sine egne bekymringer, fortæller Gerda Rasmussen.
- Det er vigtigt med ærlighed og at spørge ind til hinanden, men det er mindst lige så vigtigt at høre på den anden part, siger familieterapeut Gerda Rasmussen.