Flere byræve i Aarhus: - De er naturens skraldemænd

Aarhus Kommune oplever flere ræve, der søger ind i byen. Biolog mener, at ræven er et nyttigt dyr at have til blandt andet at bekæmpe rotter

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Flere ræve bliver i øjeblikket spottet rundt om i Aarhus. Arkiv

Flere og flere aarhusianere henvender sig til Aarhus Kommune, fordi de har spottet ræve rundt omkring i byen.

Vi hører fra flere sider, at der er flere ræve i Aarhus, men det er ikke sådan, at vi registrerer dem og kan komme med et tal på, hvor mange der er lige nu.
Lauge Clemmensen, Aarhus Kommune

- Vi hører fra flere sider, at der er flere ræve i Aarhus, men det er ikke sådan, at vi registrerer dem og kan komme med et tal på, hvor mange der er lige nu, siger sekretariatschef hos Center for Miljø og Energi, Lauge Clemmensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Folk skal heller ikke kontakte os, hvis de ser en ræv. Man har ikke pligt til at gøre det, ligesom man har ved rotter, fortsætter han.

Her ses en ræv bag Aarhus Svømmestadion nær Ingerslevs Boulevard en mørk aften. Foto: Privat

Det er kommunens overbevisning, at der ikke er noget farligt ved de mange ræve i Aarhus, og der skulle ikke være smittefare forbundet med dyrets indtog i byen.

Biolog fra Kulturhistorisk Museum, Lars Brøndum, mener da også, at det faktisk er en god ting, at rævene er her.

- De er gode til at rydde op, og er naturens skraldemænd. Det er et nyttigt dyr, der er flyttet ind i byen, siger Lars Brøndum til TV2 ØSTJYLLAND.

- Fodr ikke ræven

Ifølge ham er det et gammelt fænomen, at ræve rykker ind i byerne for at finde føde og nye steder at leve.

- Der bliver mindre og mindre plads til dem på landet, fordi vi opdyrker jord, og der er færre hegn til dem, hvor de kan lave rævegrave. Så de finder andre steder at leve, og der er betingelserne ofte bedre i byen, siger Lars Brøndum og fortsætter:

- Her er der eksempelvis i Aarhus store grønne områder og byparker, hvor de gemmer sig om dagen, og om aftenen går de på jagt efter mus, rotter og mad i skraldespandene.

Hans råd til aarhusianerne er ikke at opsøge rævene eller fodre dem.

- Hvis man så pludselig stopper med at fodre dem, kan de godt blive en smule aggressive. Det er bedre bare at holde afstand til dem og nyde den oplevelse det er at betragte et vildt dyr i byen, forklarer Lars Brøndum.

De har mest bare sex i hovedet og tænker mindre på sikkerhed og på ikke at blive set. Derfor ser mange dem lige nu.
Lars Brøndum, biolog

De ræve, som man i langt de fleste tilfælde ser i Aarhus, er ifølge biologen ungræve, der snart går i gang med parringssæsonen.

- Og så har de mest bare sex i hovedet og tænker mindre på sikkerhed og på ikke at blive set. Derfor ser mange dem lige nu, lyder det fra ham.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her