Flere søger retshjælp

Gratis rådgivning hos jurister og advokater

Det kan være svært at finde hoved og hale i paragraffer og sagspapirer, hvis man sidder i gæld til halsen, eller man skal klage over en afgørelse fra kommunen.

Derfor søger flere og flere danskere gratis hjælp hos jurister og advokater på landets retshjælpskontorer.

Både kontorer i Aarhus, Odense og Aalborg har de seneste år oplevet, at flere danskere har behov for hjælp til juraen. Hos Retshjælpen i Vestergade i Odense er henvendelserne steget med 31 procent de seneste tre år.

- Der ingen tvivl om, at der er et klart øget behov for retshjælp her i landet, siger forsker i retshjælp ved Aarhus Universitet og daglig leder hos Aarhus Retshjælp, Bettina Lemann.

Kigger på man landsplan, er henvendelser til landets retshjælpskontorer og advokatvagter steget med 43 procent fra 2007 til 2012, viser tal fra Civilstyrelsen.

Der er flere grunde til, at flere danskere tager deres sagspapirer under armen og banker på retshjælpskontorernes dør.

- Lovgivningen er ikke blevet mindre kompliceret med tiden. Især sociallovgivningen er for mange svær at finde ud af, og det kan være en udløsende faktor, siger formand for Advokatrådet, Søren Jenstrup.

Hos De Jurastuderendes Retshjælp i Aalborg har man i år modtaget tre gange så mange henvendelser som på samme tidspunkt sidste år.

- Vi får ofte henvendelser fra personer, som har svært ved at forstå afgørelser fra kommunen eller breve fra deres udlejer, siger retshjælpsleder Mads Nysom Petersen.

Også den økonomiske krise bærer sin del af skylden, da flere danskere har behov for rådgivning inden for arbejdsløshed og gældsproblemer, påpeger Advokatrådets formand.

Skal man få antallet af danskerne på retshjælpskontorerne ned, skal det offentlige være langt bedre til at skrive enkelt og overskueligt ud til borgerne, mener retshjælpsleder Mads Nysom Petersen.

Han oplever tit, at man på retshjælpskontoret siger til folk, at de blot skal kigge nærmere på deres papirer. Her kan svaret på deres spørgsmål nemlig være gemt blandt de mange sider.

COLOURBOX9510022

111 år gammelt byggefirma er gået konkurs

narko narkotika amfetamin speed

54-årig idømt fire års fængsel i sag om stort narkonetværk

Mundbind Bilka

- Det er ikke med stor glæde, men vi er nødt til at vise samfundssind

coronatest podning corona covid-19 visir

Danmark har 860 nye smittetilfælde

COVID-19 LIVE
Coronatest Region Midt 20.08.2020

24 elever fra efterskole smittet med corona

Charlotte Ernst

Flere kvinder griber controlleren