Forfærdet SIND-formand efter knivstikkeri i Risskov: Det må ikke ske

Landsformand i SIND, Knud Kristensen, er forfærdet over, at en 70-årig patient søndag blev stukket i øjet med en kniv på Psykiatrisk Hospital i Risskov

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Overfaldet på Psykiatrisk Hospital i Risskov ryster formanden for Landsforeningen SIND, Knud Kristensen.

Gårsdagens hændelse, hvor den 70-årige kørestolsbruger Viggo Andersen blev stukket i øjet med en bordkniv af en medpatient, ryster formanden for Landsforeningen SIND.

- Det må ikke ske. Når man overlader et familiemedlem til sundhedsvæsenet, så regner man med, at de er i trygge hænder. Derfor er det klart, at det skaber dyb frustration hos de pårørende, siger Knud Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Sagen efterlader ham med en del spørgsmål. For det første synes han, det er underligt, at voldsmanden overhovedet havde mulighed for at få fat i en kniv.

Det er imidlertid ganske almindelig procedure på afsnittene, forklarer ledende overlæge Merete Bysted på Afdeling P på Psykiatrisk Hospital i Risskov.

En 70-årige kørestolsbruger blev søndag stukket i øjet med en bordkniv på Psykiatrisk Hospital i Risskov. Foto: Jens Thaysen - Scanpix

- Vi bruger almindeligt spisebestik. Det ligger fremme, når vi spiser, så man kan bruge det. I den situation kan man liste en kniv i lommen, men hvis vi ser den slags, så gør vi selvfølgelig noget ved det, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Patienterne har kun adgang til knive i spisesituationer, og der er på andre tidspunkter låst ud til køkkenet.

Knud Kristensen undrer sig over voldsepisoden, fordi der på psykiatriske hospitaler som det i Risskov er flere procedurer for at forhindre patienter med særligt voldelige tendenser i at gøre skade på andre. Blandt andet skal patienter, der udviser visse tegn på farlig adfærd, risikovurderes jævnligt.

- Udover det, at man fysisk kan få fat på en kniv, har man så vurderet voldsmandens farlighed, og hvornår har man sidst gjort det?, spørger SIND-formanden.

VIDEO: For få hænder og påvirkede patienter medfører vold, trusler og tvangsindlæggelser, og politiet rykker flere gange dagligt ud til Psykiatrisk Hospital i Risskov. Sidste år blev politiet kontaktet 547 gange. Indslaget er fra 3. maj 2018. 

Forklaringen kan være personalemangel

Ifølge Knud Kristensen er patienterne på Psykiatrisk Hospital i Risskov de seneste år blevet dårligere og dårligere forstået på den måde, at de får stadigt sværere psykiske lidelser, der kræver mere at håndtere.

- Jeg mener ikke, at personalenormering er fulgt med den stigende udfordring, siger Knud Kristensen.

Desuden skete overfaldet i pinsen, og formanden for Landsforeningen SIND kan derfor blive i tvivl om, hvorvidt personalet bestod af de sædvanlige medarbejdere, eller om der var en stor andel vikarer på afdelingen.

- Det kan være sket ud af det blå, men oftest er der tegn. Her er man afhængig af, at der er nok kompetent og erfarent personale til at opfange de signaler, siger Knud Kristensen.

Tilstrækkelig bemanding

Der var imidlertid tilstrækkeligt med erfarent personale på arbejde, mener ledende overlæge Merete Bysted på Afdeling P på Psykiatrisk Hospital i Risskov.

- Det er min vurdering, er der samlet set var en stor erfaring og tilstrækkelig bemanding på afsnittet, siger hun og uddyber:

- På arbejde var tre medarbejdere med mere end 10 års erfaring inden for psykiatrien og en, der ikke havde været der så længe. Derudover var der en sikkerhedsperson på arbejde omkring den patient, der gik til angreb.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her