Gode råd til ufrivilligt barnløse par: Fortæl det til alle – også chefen
Et par fra Højbjerg har en blog om fertilitetsbehandling, og har selv masser af gode råd til forældre, der stadig er i behandling
Tal om det, tal om det, tal om det. Sådan lyder rådet til ufrivilligt barnløse par Frederik Kjærgaard Pedersen og Søs Bødker Dinsen, der har en blog om fertilitetsbehandling.
Hjemme i deres hjem i Højbjerg i Aarhus er puslebordet og vuggen klar, og dagene til termin kan tælles på kun én hånd. Deres første barn – en pige – er snart i deres arme.
Men inden de er nåede dertil har de haft et tre år langt forløb bag sig.
De har oplevet, at tre graviditeter er blevet afbrudt, og så har parret haft syv mislykkede forsøg på fertilitetsbehandling – blandt andet insemination og kunstig befrugtning.
- Det har været et meget, meget hårdt forløb med en masse op og nedture, siger Søs Bødker Dinsen.
Det hårde forløb er grunden til, at de har lavet deres blog, som har haft 25.000 læsere. For Søs og Frederik Kjærgaard Pedersen står langt fra alene med deres historie. Bloggen er rammen om et fællesskab.
- Det er det her fællesskab, hvor man ikke føler sig alene. Hvor man lige som ser, ok, der er altså andre, der står i samme situation, som mig, siger Søs Bødker Dinsen.
Åbn op
De seneste ti år er antallet af behandlinger i forbindelse med kunstig befrugtning steget med næsten 40 procent.
Rådet til andre, der er i fertilitetsbehandling, er egentlig meget simpelt: Tal om det.
- Tal om det. Sæt ord på det. Italesæt det over for familie, venner og arbejdsgiver, siger Frederik Kjærgaard Pedersen.
- Åbn dig op for din familie, de kender helt sikkert også nogen, der har stået i samme situation, siger Søs Bødker Dinsen.
- Så finder man virkelig også ud af, at man ikke står alene med det. Der er faktisk rigtig mange, som går igennem det samme, siger Frederik Kjærgaard Pedersen.
Fortæl det til chefen
Det er også vigtigt at gå en tur forbi chefens kontor, når man er i fertilitetsbehandling.
- Det er en rigtig god ide at tale med sin arbejdsgiver. Fordi du render til rigtig, rigtig mange undersøgelser hele tiden, og du kan ikke være til tandlæge hele tiden. Så du er lige som nødt til at få en dialog i gang, siger Søs Bødker Dinsen.
Det væsentligste ifølge Frederik Kjærgaard Pedersen og Søs er i hvert fald, at åbne op, for oftest bliver man mødt med forståelse.
Bryd tabuet
- Man bryder tabuet, for det er meget privat og lidt en livskrise, man befinder sig i, når man er i fertilitetsbehandling, siger Frederik Kjærgaard Pedersen.
- Lige pludselig finder man også ud af, at der er mange af ens venner, der også går med det, og som ikke lige har åbnet op om det, siger Søs Bødker Dinsen.
- Når man lige får hul på det, og får snakket om det, så åbner folk også op over for én selv og siger, vi stod faktisk også i det, dengang vi skulle have børn, siger Frederik Kjærgaard Pedersen.
Barnløshed i Danmark
- Hver tiende kvinde i Danmark får enten aldrig børn eller får færre end ønsket. Tæt på hver fjerde mand får aldrig børn.
- De seneste ti år er antallet af behandlinger i forbindelse med kunstig befrugtning steget med næsten 40 procent.
- Knap 5000 børn eller otte procent af årgangen blev undfanget efter kunstig reproduktion på en dansk fertilitetsklinik i 2016.