Gulerod til elbils-ejere: Det skal være gratis at parkere i Aarhus

Et flertal i Aarhus Kommune ønsker at gøre det gratis for ejere af elbiler at parkere på kommunale parkeringspladser i op til fire timer.

Der skal være en gulerod ved at vælge en elbil.

Sådan lyder et af argumenterne for at lade ejere af elbiler parkere gratis i de første fire timer i Aarhus Kommune.

- Som kommune styrer vi ikke bilafgifterne, men til gengæld kan vi skabe nogle fordele for elbilsejere i en periode, så flere får lyst til at vælge en el-bil, udtaler Anders Winnerskjold, der er politisk ordfører for Socialdemokratiet, til TV2 ØSTJYLLAND.

Anders Winnerskjold fra Socialdemokratiet i Aarhus Kommune.
Anders Winnerskjold fra Socialdemokratiet i Aarhus Kommune.

I fredags blev et flertal af byrådspolitikerne i Aarhus Kommune enige om en budgetaftale for 2021-2024, og forslaget om gratis parkering er en del af den aftale.

Med i aftalen er alle partier med undtagelse af Venstre, der valgte at stå udenfor, da de ikke ville være med til at hæve skatten.

Det foreslås at indføre gratis parkering for elbiler i en periode på 4 år, og den gratis parkering gælder i de første fire timer, man parkerer. Herefter betales normal takst. 

Flere får råd til elbil

Hvorfor skal nogle mennesker have lov at parkere gratis frem for andre - det er jo ikke alle, der har råd til en elbil?

quote Markedet udvikler sig heldigvis sådan, så langt flere får råd til en el-bil.

Anders Winnerskjold, Politisk Ordfører, Aarhus Kommune, Soc.dem.

- Markedet udvikler sig heldigvis sådan, så langt flere får råd til en el-bil. Derfor kommer guleroden også til at gælde aarhusianere med helt almindelige indkomster, siger Anders Winnerskjold og tilføjer:

- Vi skal omstille vores transportsektor i Aarhus, så den bliver mere elektrificeret, derfor har vi brug for at give gulerødder, så flere får lyst til at vælge elbil.

Aarhus Kommune er lige nu i gang med at opsætte nye parkeringsautomater, og derfor vurderes det først realistisk at indføre ordningen med virkning fra 1. oktober 2021 og lade den løbe fire år derfra.

Kommunen vil være CO2-neutral i 2030, og det skal elbiler yde sit bidrag til. Ambitionen er, at 40 procent af bilerne i kommunen skal køre på strøm om ni år. Lige nu er det blot én procent.

I starten af august tog TV2 ØSTJYLLAND en tur forbi en bilforhandler for at høre, hvordan det går med salget af elbiler. Og det gik overraskende godt. 
Mundbind Bilka

- Det er ikke med stor glæde, men vi er nødt til at vise samfundssind

Kattegatcentret

Trods løfte fra regeringen: Kompensation til dyreparker reduceres voldsomt

eftersøgning helikopter

Bragte piloter i livsfare: Mand sigtet for at skyde med laser

Regnbue efterår

Flot eftermiddag med sol og 12 grader

grønt grøntsager mad veganer veganere vegansk

Regeringen vil indføre to vegetardage i kantiner

Byggeplads Aarhus Ø

Mere corona-kontrol med udenlandsk arbejdskraft