Hund skaber stor frygt: Flere er blevet bidt
En aggressiv hund har bidt tre forskellige personer og skaber stor frygt blandt de lokale. Alligevel er den ikke blevet aflivet.
Susanne Roesdahl var på vej i Dagli'Brugsen i Sabro for at handle, da hun gik forbi en mand, der sad på en bænk med en mindre hund. Hun sagde 'hej' til manden og gik ellers forbi med god afstand, for hun er lidt utryg ved hunde.
Især denne hund, hun før har set i bybilledet, og som ofte gør og snerrer.
Men denne gang, den 21. september, gik det galt.
Da hun havde passeret manden, hørte hun råb. Hun vendte sig om, og nærmest inden hun havde nået at få øje på hunden, hoppede den op og bed sig fast i hendes inderlår.
- Jeg skriger og forsøger at snurre rundt og prøver at slå hunden væk med mit tomme indkøbsnet, men så hugger den en hjørnetand i min hånd mellem pege- og tommelfinger, siger Susanne Roesdahl.
Det lykkes hende at få vristet sig fri fra hunden, og ejeren kommer løbende og får fjernet hunden.
Er i chok over bid
Men Susanne Roesdahl er rystet. Det bløder en del fra hendes hånd, og hun hiver bukserne ned for at se, hvor stor skaden på inderlåret er.
- Jeg græder, skriger og hyperventilerer, for det gør ondt, og jeg er enormt chokeret. Der hænger lidt hud og kød løs på mit lår, og det bliver jeg skidt tilpas af at se, siger hun.
Hun prøver at ringe til sin mand, som ikke tager telefonen, så manden med hunden følger hende hjem. Her ringer hun til lægevagten, der opfordrer hende til at tage på skadestuen.
- Jeg får syet tre sting i låret langs såret og får også en slags strips om mine fingre. På hånden var det et rent snit, men jeg fik at vide, at det var 2 millimeter fra at ramme en nerve, siger Susanne Roesdahl.
Østjyllands Politi bekræfter, at det har modtaget en anmeldelse fra Susanne Roesdahl. Politiet har dog valgt ikke at aflive hunden, da politiet har vurderet, skaderne efter bidet ikke er grelle nok til at blive kategoriseret som et skambid.
Hundens ejer har dog fået en bøde på 4.000 kroner.
Hundeloven
Hvis en hund ved et overfald eller ved anden uacceptabel og farlig adfærd har bidt et menneske eller en anden hund, og hvis biddet kan betegnes som skambid, skal politidirektøren lade hunden aflive.
Et skambid defineres på følgende måde:
Flere dybe, punktformede sår, der når dybt ned i underhuden eller penetrerer ned i muskulatur. Det skal tydeligt fremgå, at der er tale om flere bid, og at det er foregået med nogen voldsomhed, eller
Udrivning (dyb flænge) i underhud / muskulatur (altså ikke kun i huden/skindet), eller
Bidlæsioner, der medfører tab af væv (bortset fra ubetydeligere skader på hundeører), eller
Bidlæsioner, der medfører døden, herunder situationer, hvor en hund rusker en anden hund til døde, uden at biddet i sig selv har givet anledning til skader af en karakter, som er beskrevet i de foregående tre punkter.
Skambid er derudover altid en vurdering sammenholdt af både bid og hundens adfærd i situationen. Hvis der er tale om et decideret angreb over en vis afstand, samt at biddet karakteriseres som ovenstående, vil skambidsbestemmelsen være opfyldt.
Definitionen er den samme for mennesker og hunde.
I hundeloven er der også mulighed for, at politiet kan lade en hund aflive, hvis følgende gør sig gældende:
'Hvis en hund har forvoldt skade på et menneske eller anden væsentlig skade, hvis hundens eller besidderens adfærd er af en sådan karakter, at den er egnet til at skabe frygt i sine omgivelser, eller hvis der i øvrigt er grundlag for at antage, at den pågældende hund kan være farlig for sine omgivelser'
Kilde: Østjyllands Politi og hundeloven
Flere bidt af samme hund
Susanne Roesdahl er ikke den eneste, der er blevet bidt af den pågældende hund. Også Maria Stabell fra Sabro har fået hundens skarpe tænder at føle.
- Ud af det blå bed den sig fast i mit skinneben. Jeg blev ret chokeret, og der gik noget tid, før jeg kunne mærke, at det gjorde rigtig ondt, siger Maria Stabell.
Episoden skete den 3. maj i Sabro, hvor Maria Stabell havde sin egen hund med i et hundeområde, hvor hun sad på en bænk, da hunden angreb hende.
Hun var forbi lægevagten og fik såret vasket og fik en stivkrampevaccination, men det var ikke så dybt, at det skulle syes. Hun har dog i dag - et halvt år efter -stadig et ar efter biddet.
- Den mand, der lufter hunden, gør sit bedste, tror jeg. Jeg bærer ikke nag. Men jeg er helt sikker på, at hverken jeg eller Susanne bliver den sidste, der bliver bidt af hunden, så jeg synes, den burde aflives. Det ville være frygteligt, hvis det skulle gå ud over et barn, siger Maria Stabell.
Østjyllands Politi bekræfter, at det har modtaget en anmeldelse om en hund, der har bidt en kvinde i Sabro den 3. maj, og at hundens ejer efterfølgende er blevet idømt en bøde på 4.000 kroner. Politiet vil dog hverken af- eller bekræfte, om der er tale om den samme hund, som Susanne Roesdahl er blevet bidt af.
De to kvinder er dog ikke i tvivl, da de begge har talt med den mand, der lufter hunden, og i øvrigt mange gange før har mødt hunden i Sabro.
Ved du noget?
Er du blevet bidt af en hund? Eller har du fået en hund aflivet? Så kontakt TV2 Østjylland her.
Tip osEjer: Hunden er ikke farlig
TV2 Østjylland har talt med hundens ejer, der dog ikke ønsker at stå frem med navn.
Ejeren fortæller, at hun har kendskab til tre tilfælde, hvor hunden har bidt nogen i Sabro. Det har resulteret i tre politianmeldelser og tre bøder a 4.000 kroner.
Ejeren er rigtig ked af, at hunden har bidt nogen, men hun mener ikke, den er farlig, og hun synes ikke, der er grund til at aflive den.
Som følge af den seneste episode, hvor hunden bed Susanne Roesdahl, er det nu hende og ikke hendes kæreste, der lufter hunden. Hun har også netop bedt om hjælp til at træne hunden og er gået i gang med det.
Parret og hunden har også besluttet at flytte fra Sabro i næste uge, da de er frustrerede over den negative opmærksomhed omkring hunden.
Utrygge borgere bliver indendørs
Episoderne - og snakken om det i byen - har skabt stor utryghed hos en række borgere i Sabro, og flere er blevet nervøse for at gå ude.
En af dem er Annika Christensen. Hun har selv hund, men er så bange for at møde den aggressive hund, at hun er holdt op med at lufte sin hund. I stedet får hun sin kæreste til at gøre det. Især hvis hun skal have sin seksårige søn med ud at gå.
- Jeg er sindssygt bange for, at der skulle ske mig eller min søn noget. Jeg går hele tiden og kigger mig over skuldrene for at se, om der skulle komme en aggressiv hund farende og overfalde mig, siger Annika Christensen.
Hun forstår ikke, at hunden ikke er blevet aflivet. Det ville hun selv gøre, hvis det var hendes hund, der havde bidt fremmede mennesker.
- Det er helt vildt utrygt, og jeg synes, det er bindegalt, at hverken ejeren eller politiet ikke tager ansvar og får hunden aflivet, siger hun.
Også Inge Lise Christensen er holdt op med at gå ture om aftenen, når mørket falder på. Hun er generelt bange for hunde, og fortællinger om, at en hund i Sabro har bidt nogen, gør hende endnu mere forsigtig.
- Jeg går normalt over på det modsatte fortov, når jeg møder en hund, fordi jeg er så bange for dem. Nu vil jeg slet ikke gå ude, når det er mørkt og derfor lidt svært at se ordentligt. Det er simpelthen for utrygt, siger hun.
Undskyldning er ikke nok
For Susanne Roesdahl har hundeangrebet for en måned siden haft store konsekvenser. Udover det ar, hun har fået på sit inderlår, som hun regner med bliver siddende et livsvarigt minde, har episoden har psykiske konsekvenser for hende.
- Den anden aften hørte jeg to hunde gø, da jeg var ude at gå, og jeg blev simpelthen så bange. Jeg gik i panik, skyndte mig hjem og har grædt og grædt. Angrebet har virkelig sat sig i mig, fortæller hun.
Hun kan stadig ikke tale om episoden, uden at stemmen ryster. Og nu har hun gennem sin forsikring fået tilbudt samtaler hos en krisepsykolog.
Men den mand, der luftede hunden har givet dig en undskyldning, og politiet har givet hundens ejer en bøde. Hvorfor kan du ikke bare lægge sagen bag dig?
- Jeg er helt ude af den på grund af den hund. Hvordan kan det være rimeligt, at en aggressiv hund skal have lov til at bide andre og skabe så meget utryghed? Jeg sætter pris på undskyldningen, men hunden skal aflives, inden den bider nogen igen. Det er fuldstændig grotesk, at der ikke bliver gjort noget, siger Susanne Roesdahl.
Den opfattelse deler Kristian Miletić ikke. Han bor i Harlev ved Aarhus og træner mange hunde i sin fritid, og har tilbudt den pågældende hunds ejer at hjælpe med redskaber til at træne hunden.
- Hunden er ikke aggressiv, den er bare usikker. Den skal styrkes og hjælpes til at komme i balance. Jeg har hjulpet omkring 200 hunde, som har bidt og som folk har villet af med - og der har ikke været en eneste, jeg ikke har kunnet 'omprogrammere', siger han.