Kirkegård planter selv brændenælder
Risskov Kirkegård kan komme til at danne rammen om fremtidens kirkegård, der giver mere plads til naturen.
Buske, græs og blomster står ofte trimmede og i snorlige rækker på landets kirkegård. Men sådan er det ikke på Risskov Kirkegård i Aarhus.
Og det er helt bevidst. Risskov Kirke har indgået et samarbejde med Naturhistorisk Museum om at gentænke den klassiske kirkegård.
- Her har vi faktisk plantet brændenælder, siger kirkegårdsleder Bjørn Dinesen og peger på en slags jernbalje midt i et bed, hvor den for mange uønskede plante nu har hjemme.
Der skal fremover være fokus på biodiversitet og natur på kirkegården. Så det er ikke kun brændenælder, der er velkomne, men også visne blade.
- Det, synes jeg jo, er fantastisk, siger kirkegårdslederen.
- Jeg føler mig godt tilpas her
For Bjørn Dinesen er det vigtigt at være med til at give biodiversiteten en hjælpende hånd. Den har det nemlig svært - ikke kun i Danmark, men også i resten af verden.
Derfor er der udover brændenælderne, som særligt sommerfugle er glade for, også lavet vild med vilje-områder og flere insekthoteller.
Og hos gæsterne er der da heller ingen sure miner over, at der fremover vil være flere brændenælder eller ukrudt på kirkegården.
- Absolut ikke, jeg føler mig godt tilpas her, og det bliver holdt pænt, så det er ikke sådan et vildnis, man kommer op til. Jeg synes, her er hyggeligt og dejligt, siger Jette Hagemann Jørgensen.
Også Birger Wedendahl tilslutter sig kirkegårdens ønske om mere biodiversitet.
- Kirkegårde kan jo godt give et bidrag. Det er et ret stort areal, de lægger beslag på rundt omkring i byerne, så det er et oplagt sted at begynde, siger han.
Det kan dog tage lidt tid at dedikere sig helt til den lidt vildere natur.
- Jeg må indrømme, at de visne blade snupper jeg lige op, men ellers kan jeg godt lide, at der er plads til naturen, siger Jette Hagemann Jørgensen.
Bestemmer selv på gravsteder
For kirkegårdslederen handler det også om at finde en balance, hvor man skaber biodiversitet uden at skæmme stedet for de besøgende.
- Vi skal hele tiden huske at gøre det med respekt for, at man kommer for at mindes og måske er i sorg, siger Bjørn Dinesen.
- Først og fremmest er det ens eget frie valg, hvordan man ønsker at indrette gravstederne. Vi vil selvfølgelig forsøge at formidle, at biodiversitet kan være et gode for en selv, men også for naturen.
Erfaringerne fra kirkegården i Risskov vil blive sendt til Kirkeministeriet. Senere kan de måske komme til at danne rammen for fremtidens kirkegårde.