Læs artiklen uden at bruge øjnene: Blinde Ole jubler over nye regler

Det kan være ekstremt svært at navigere rundt på internettet, hvis du ikke kan se, hvad der sker på skærmen. Men det skal nu ændres.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Du kan nogle gange navigere dig helt hen til den information, du skal bruge - og så kommer der en eller anden pdf-fil, som du så ikke kan tilgå. Det er sgu irriterende, siger Ole Brun Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han har også oplevet problemer med at få et overblik over hvor i landet, der er smitte med corona-virus. Ofte vises det nemlig på et interaktivt kort, hvor man skal klikke sig ind på hver enkelt kommune – og så kan Ole Brun Jensen ikke få den viden.

Andre gange kan han udfylde en hel formular, men når han kommer til ”send”-knappen, så kan han kun klikke på den og ikke aktivere den med tastaturet.

Men det skal der nu gøres noget ved. Fra i dag skal alle offentlige hjemmesider nemlig være tilgængelige for alle.

Det er da fremragende. Nu sker der endelig noget. Det, synes jeg, er dejligt. Selvom det egentlig burde være en selvfølgelighed, at vi blinde også kan tilgå information som alle andre, siger Ole Brun Jensen.

Det er en ny EU-lovgivning, der træder i kraft fra d. 23. september. Og for mange handicappede bliver det en stor hjælp.

Det meste af det, man skal med det offentlige, skal gøres via selvbetjening og hjemmesider. Så hvis man ikke kan bruge de løsninger, der findes, så er man udelukket fra rigtigt mange ting, siger Stein Erik Skotkjerra til TV2 ØSTJYLLAND.

Stein Erik Skotkjerra
Stein Erik Skotkjerra

Han har en virksomhed, der hedder Inklusio. Og så er han selv blind. Sammen med Aarhus-virksomheden Special Minds IT skal han være med til at forbedre internettet. For lige nu fungerer det langt fra optimalt.

Man kan tit komme forbi problemerne, men det tager bare rigtigt lang tid. Og det er jo ikke sådan, at folk med et handicap, har fået 24 ekstra timer i døgnet for at håndtere alle de besværlige ting, siger Stein Erik Skotjerra.

Det er Digitaliseringsstyrelsen, der har udvalgt de to virksomheder. Special Minds IT og Inklusio vandt nemlig et udbud til 18 millioner kroner over nogle af de store konsulenthuse.

De kommende år skal de teste, om de offentlige hjemmesider lever op til kravene for tilgængelighed for alle uanset høre- eller synsbesvær, motoriske handicaps eller læsevanskeligheder.

Det er virkelig et stort skulderklap – ikke mindst til mine folk, siger Orla Pedersen, der er udviklingschef i Special Minds IT.

Orla Pedersen
Orla Pedersen

I fremtiden skal personer, der ikke kan bruge musen, have mulighed for at bruge tabulator-tasten til at manøvrere rundt. Og hvis der står tekst på et billede, skal der også stå tekst i et andet felt. For ellers får dem, der bruger skærmlæser, ikke informationen med.

Special Minds IT er en socialøkonomisk virksomhed. Virksomheden er ejet af den sociale udviklingsfond, og formålet er at få så mange med autisme-profil i job som muligt. Og lige netop denne opgave passer perfekt til autister.

De er gode til at genkende mønstre, og de er specielt gode til at se, når mønstre bliver brudt. Og det er det, der sker, når der er fejl i systemer, siger Orla Pedersen. 

Og så er det nogle mennesker, der har prøvet på egen krop, hvordan det er at navigere på problematiske, offentlige hjemmesider. Derfor har de et forspring og kan se, hvor skoen trykker, siger han.

Jens Peter Pedersen er en af dem, der nu er i fuld gang med at teste hjemmesider. Han har Aspergers syndrom og takkede straks ja, da han blev spurgt, om han ville være med på projektet.

Jens Peter Pedersen
Jens Peter Pedersen

 Det er i virkeligheden en nobel hensigt at ville gøre viden så tilgængeligt som muligt for så bred en vifte af mennesker som muligt, siger Jens Peter Pedersen.

Siden september 2019 har det desuden været et krav for alle nyoprettede offentlige hjemmesider, at de skal være brugbare for alle uanset handicap.

 

Tekst: Henrik Birkbak

Redaktør: Asbjørn Andersen

Grafik og webudvikling: Frederikke Schmidt

Udgivet: September 2020



Natalie stomi

Læs også

Natalie gik på toilet 16 gange om dagen - en drastisk beslutning reddede hendes liv
Hailey seks måneder venøs malformation

Læs også

Hendes forældre troede, det var et blåt mærke, men Haileys kind vokser