Livredderne er tilbage: Slut med mund-til-mund i vandet

Landets 37 livreddertårne er nu åbne, og livreddere skal vænne sig til nye arbejdsgange.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Livreddere fra TrygFonden Kystlivredning er til stede på udvalgte østjyske strande hver dag klokken 10-18 frem til den 19. august. Havnebadene i Aarhus er dog åbne frem til den 31. august. Foto: Mads Dalegaard - Ritzau Scanpix

Junivejret har indtil videre budt på en hel del sol og varme, og hvis du tager en tur til Den Permanente, Moesgaard Strand, Saksild Strand eller Grenaa Strand, vil det nu være under opsyn af livreddere.

Livredderne er tilbage på strandene, men de vender tilbage til en lidt anden førstehjælpsprocedure end den, de er vant til.

I år må de nemlig ikke give mund-til-mund ude i vandet, som de plejer. Livredderne skal i stedet vente, til de kommer op på land, så de kan bruge en maske (en såkaldt pocket mask).

Fortyndet virus

Masken placeres på badegæstens mund, inden indblæsningerne kan fortsætte med bedre ilttilførsel og uden, at bakterier og eventuel virus overføres mellem livredderen og den nødstedte.

ifølge professor i eksperimentel virologi, Allan Randrup Thomsen, er der ingen grund til bekymring for coronasmitte ved badning.

- Coronavirussen vil blive fortyndet, hvis man bader i havet eller søer, så det er højst usandsynligt, at man kan blive smittet gennem vandet, og sollyset vil ligeledes medvirke til at inaktivere virus på overflader, siger han i en pressemeddelelse fra TrygFonden Kystlivredning og fortsætter:

- Jeg vil derfor mene, at hvis man i øvrigt følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger sagtens kan sætte kursen mod en badestrand og hoppe i vandet uden forøget risiko for coronasmitte.

Med visir og beskyttelseskitler

I 2019 gennemførte TrygFonden Kystlivrednings livreddere 67.480 indsatser, hvoraf de 12 betegnes som aktioner, hvor personer var i livsfare.

Kystlivredningschef Anders Myrhøj, vurderer, at der over en periode på ti år måske har været en lille håndfuld tilfælde, hvor TrygFondens kystlivreddere har benyttet sig af mund-til-mund ude på vandet.

Livredderne kan også hjælpe ved mange mindre skader. For eksempel hvis man er blevet brændt af en brandmand eller har skåret sig på en musling.

Her vil livredderne forsøge at hjælpe den uheldige strandløve eller -løvinde til at hjælpe sig selv.

Er det ikke muligt at holde afstand, er livredderne udstyret med masker, visir, beskyttelseskitler og handsker.

- Vores livreddere står klar til at passe på alle badeglade børn og voksne på de strande og havnebade, hvor vi er til stede her til sommer. Vi opfordrer som altid til, at man på strandene bader mellem flagene, siger kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, Anders Myrhøj.

For at sikre en tryg badeoplevelse, vil livreddere også opfordre til, at man efter endt badetur spreder sig lidt ud på stranden eller det bagvedliggende område.

De 5 baderåd

1. Lær at svømme 

2. Gå aldrig alene i vandet

3. Læs vinden og vandet 

4. Lær stranden at kende 

5. Slip ikke børnene af syne

 

Kilde: TrygFonden Kystlivredning

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her