Luciaoptog til lands, til vands og i luften
Det traditionsrige og højtidelige luciaoptog var flere steder i Aarhus fredag.
Der var indtil flere luciaoptog i Aarhus fredag eftermiddag.
Og der var nærmest optog både til lands, til vands og i luften.
Til lands gik et optog med hornorkester ned gennem strøget. I front havde de en kæmpestor, fire meter høj luciabrud.
Til vands foregik det i havnen og i kanalen ud mod Aarhus Ø, hvor kajakker på stribe pyntet med lys, gran og glimmer sørgede for den gode stemning, mens de gled gennem vandet til lyden af den højtidelige luciasang.
Og i luften over Aarhus var det så 50 børn og unge i alderen 8 til 15 år, der gik gennem kunstmuseet Aros og hele vejen op i Regnbuen, Your rainbow panorama, over museet.
I Danmark fandt de første luciaoptog ifølge Bibelselskabet sted under den tyske besættelse i 1940’erne. Danskerne fejrer almindeligvis ikke luciatraditioner hjemme hos sig selv, men hovedsagelig på skoler og i foreninger. Og i Aarhus altså både til lands, til vands og i luften.
En grum skæbne
I slutningen af 200-tallet boede der på Sicilien en ung pige, der hed Lucia. Hendes mor var meget syg, men da hun ved et mirakel blev helbredt, lovede den unge Lucia, at hun ville leve som jomfru resten af livet. De penge, som hun skulle have haft i medgift, gav hun til de fattige.
Hendes kæreste blev rasende over det og angav Lucia til den romerske statholder.
Den romerske kejser havde forbudt kristendommen, og Lucia blev henrettet, fordi hun var kristen. Den katolske kirke ophøjede hende til martyr i 500-tallet.
Kilde: Bibelselskabet