Lyssignaler skiftet ud: Nu skal du stoppe for rød viking
I 17 lyskryds i Aarhus er lyskrydsets små røde og grønne mænd nu erstattet af vikinger.
Rød viking stå. Grøn viking gå.
Sådan er virkeligheden fra mandag i 17 aarhusianske lyskryds. Fodgængerlysreguleringen er blevet udstyret med små røde og grønne vikingesymboler i stedet for mænd, der går og står.
Udskiftningen sker for at understrege Aarhus' lange vikingehistorie. For Aarhus er netop grundlagt af vikinger. Der hvor Store Torv ligger i dag, var der vikingeby for mere end 1000 år siden.
Vær stolt
Og det er netop den historie, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune ønsker at få frem med de nye lyssignaler.
- Vi skal være meget mere stolte af vores historie. Vi skal dele den og formidle den. De unge skal lære den, turister skal høre om den og vi skal alle sammen ranke ryggen og være lidt mere stolte, siger Bünyamin Simsek (V) til TV2 ØSTJYLLAND.
Mange af gaderne i det centrale Aarhus ligger i dag præcis samme sted som i 900-årene, og de 17 vikinge-kryds indkranser derfor også det gamle vikinge centrum.
- Vi har i samarbejde med Moesgaard Museum udpeget 17 lyskryds, der danner en rute i det gamle Aarhus, som blev skabt af vikingerne for mere end 1000 år siden, forklarer rådmanden.
Øget interesse
Sammen med direktøren for Moesgaard Museum, Mads Kähler Holst, stod han mandag for udskiftningen af de røde og grønne mænd, der blev til vikinger, i fodgængerfeltet foran Dokk1.
Og museumsdirektøren håber, at de små vikinger kan skabe øget opmærksomhed om Aarhus' vikingehistorie.
- Lyskrydsene er jo én af de ting, man ikke kan undgå at kigge på, når man færdes i trafikken, så jeg tror, man vil stoppe op og tænke. ”Hvad er det for noget det her?” og så kan det måske skabe en nysgerrighed, siger Mads Kähler Holst.
Herunder kan du trække pilen frem og tilbage se Aarhus i 980 og Aarhus i dag.