Ny bank skal opbevare en helt anden valuta end penge
Det er ikke kolde kontanter, men kolde sten, der skal opbevares i en ny bank. Det foreslår byrådspolitikere i Aarhus Kommune.
Det lyder måske fjollet med en bank til sten, men ifølge byrådspolitikere kan det bidrage med flere positive aspekter.
For sten er nemlig en vigtig ressource, men også en dyr investering. Års fiskeri og udnyttelse af havet har betydet, at mange stenrev i Aarhus Bugt i dag er forsvundet. Noget, der har stor betydning for både dyre- og plantelivet i bugten.
Derfor foreslår løsgænger i Aarhus Byråd Jakob Søgaard Clausen sammen med De Radikale at oprette en såkaldt stenbank, der skal opbevare og senere genanvende sten til nye stenrev i Aarhus Bugt.
Forslaget blev diskuteret på et byrådsmøde i Aarhus Byråd onsdag.
- Jeg synes, forslaget taler for sig selv. Livet i bugten er udfordret, og der er brug for, at vi træffer aktive beslutninger, der kan genoprette havmiljøet, som vi i mange år ikke har vedligeholdt, siger Jakob Søgaard Clausen.
Idéen er ifølge forslagsstillerne inspireret af en lignende løsning i Aalborg og mødte ved byrådsmødet onsdag stor opbakning blandt byrådets andre partier.
- Det plejer ikke at være god stil at kopiere, men i den her sammenhæng er det faktisk en rigtig god ide. Lad os endelig få en stenbank, så vi sammen kan være med til at støtte biodiversiteten, siger Christian Baller (K).
Giber Ringvej dumpet i Aarhus Bugt
Ifølge løsgængeren og De Radikale giver det rigtig god mening med en stenbank.
Begge parter er enige i, at etableringen vil være en gevinst for både havmiljøet og sammenhængskraften i kommunen og håber, at kunne engagere både lokale landmænd, entreprenører, by-udviklere og borgere i byen.
- Det bidrager til, at borgerne engagerer sig i genoprettelsen af bugten, siger medstiller af forslaget, Metin Lindved Aydin (R).
Faktisk er det ikke første gang, at genbrugte sten etableres som stenrev. I foråret 2022 blev 2000 ton sten dumpet ved Aarhus Ø. De var gravet op ved Giber Ringvej i forbindelse med anlægsfasen af vejen og senere fragtet ud i Aarhus Bugt, hvor de blev dumpet som stenrev.
Forslaget blev onsdag taget så godt imod, at borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S) afsluttede med at sige, at han vil kigge videre på projektet.
- Vi har allerede sat midler af til forbedring af biodiversiteten i bugten. Nu skal vi blandt andet kigge på, hvad det her vil koste, siger han.