Nye boliger til hjemløse: Er sikret mod ølsjatter og brandmærker
Otte nye små huse målrettet tidligere hjemløse blev mandag indviet nær forsorgshjemmet Østervang i Tranbjerg.
De fleste af os har et godt og trygt hjem, som fungerer som en fast base i livet.
Men enkelte borgere har svært ved at trives i en almindelig opgang. De lever et liv på gaden eller på forsorgshjem og har svært ved at komme tilbage til en tilværelse i en lejebolig.
Derfor arbejder man i Aarhus Kommune med såkaldte skæve boliger, der på flere måder er tilpasset samfundets skæve eksistenser. Mandag blev der indviet otte nye af slagsen.
Læs også:
De skæve boliger ligger tæt på Forsorgshjemmet Østervang og er nyopførte, fritliggende små huse på 40 kvadratmeter med opholdsrum, soveområde, køkken og bad.
- For nogle af de aarhusianere, der har det allersværest, er det her vejen til at få egen lejlighed med egen nøgle og lejekontrakt til et hjem, man kan komme til at holde af at bo i, siger rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune Kristian Würtz (S) til TV2 ØSTJYLLAND.
Specielt gulv
I selve byggeriet er der taget højde for, hvem det er, der skal bo i de små huse. Eksempelvis er gulvet lavet på en måde, så de enkelte stave i trægulvet nemt kan tages op og skiftes til en ny, hvis der skulle komme skader i.
- Erfaringsmæssigt ved vi, at gulvene er noget af det, der bliver vældig slidt. Belastet kan man roligt sige. Der kommer brændemærker og så ligger der en halv øl, som ligger der længe. Madrester ligger der også længe, forklarer Jakob May, der er forstander på forsorgshjemmet Østervang
Han er begejstret for de otte nye skæve boliger.
- Det er seneste skud på stammen af boliger til de borgere, der har det svært. Det er simpelthen måden at gøre det på, forklarer han.
Ekstra støtte
De små huse ligger tæt op ad forsorgshjemmet Østervang i Tranbjerg, hvor der i forvejen ligger otte tilsvarende boliger.
Lejerne i de skæve boliger bliver tilbudt bostøtter, der skal hjælpe beboerne med at klare hverdagens forskellige gøremål.
- De fleste af de borgere, der kommer fra hjemløshed, kan klare sig i en almindelig standard leje bolig, men der er nogle der har så voldsomme vanskeligheder, at de også har brug for at der er en tæt støtte, forklarer rådmand Kristian Würtz (S).
Flere penge
Nu hvor otte skæve boliger er blevet til 16 giver det også lidt flere penge i forsorgshjemmets kasse.
- Vi får lidt flere økonomiske muskler, som gør at de her 16 beboere kan få deres egne bostøtter, siger Morten Bargisen, der er boligafdelingsleder på Forsorgshjemmet Østervang.
Læs også:
- Beboerne kan få lov til at præge, hvornår deres bostøtter skal være på arbejde og hvilken slags hjælp, de skal have.
Husene har sammenlagt kostet otte millioner kroner. Penge som beboerne selv er med til at finansiere via deres husleje. Resten betales af kommune og stat.