Overlæge om den laveste positivprocent i fire måneder: - vi risikerer, at tallet kommer til at stige igen

Selvom positivprocent er den laveste i fire måneder, så skal danskerne fortsat passe på. Positivprocenten risikerer nemlig at stige betydeligt med den nye britiske variant af coronavirus - B117.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Lars Østergaard, der er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, mener, at man skal regne med at positivprocenten kommer til at stige med 40 procent, når britiske variant af coronavirus - B117 får overtaget.

Det seneste døgn er der fundet 760 nye smittetilfælde med coronavirus i Danmark. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI).

De nye smittetilfælde er fundet blandt 114.074 prøver. Det giver en positivprocent på 0,67, hvilket ikke har været lavere siden starten af september.

Det hører dog med til billedet, at lyntest ikke indgår i smittetallene fra SSI.

Der blev onsdag fundet 146 positive tilfælde på 22.025 lyntest hos de fire private udbydere af lyntest.

Ikke udsigt til færre restriktioner 

Trods de lave smittetal er der dog ifølge regeringen ikke udsigt til at få lempet de nuværende restriktioner på kort sigt.

Blandt sundhedsmyndighederne og politikerne er der i øjeblikket nemlig primært fokus på smitten med den britiske variant - B117 - som er mere smitsom end de gængse varianter.

Trods den positive udvikling i smittetallene skal danskerne derfor fortsat passe på, lyder det fra Lars Østergaard, der er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Det er rigtig godt, at tallet er faldet, fordi det er det, vi ser på, når vi kigger på, hvor mange nye indlagte, vi kan forvente at få 1-2 uger efter dagen, hvor positivprocenten er kommet. Derfor vil vi forvente færre indlagte patienter over de næste uger. 

- Men hvis der kommer en virus, som er mere smitsom, så vil kontakttallet stige, og lige nu ser vi ind i en virus, der er 40 procent mere smitsom end den gamle, så vi risikerer, at tallet kommer til at stige igen, siger han. 

Kontakttallet viser, hvor mange personer en smittet i gennemsnit giver smitten videre til. Når det er under én, er epidemien aftagende.

Lars Østergaard frygter, at tallet kan stige med hele 40 procent, hvis den britiske variant får overtaget. 

- Hvis man ikke havde den britiske mutation, der bredte sig, så tror jeg, at man ville kunne være mere lempelig med restriktionerne, men hvis den får overtaget, så regner vi med, at kontakttallet stiger med 40 procent, forklarer han. 

Lars Østergaard er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital. Han har blandt andet været med til at give de første vacciner mod coronavirus på Aarhus Universitetshospital.

Antallet af indlagte er dalende  

På landets hospitaler er antallet af indlagte med coronavirus faldet med 21 til 745. Det er mere end 200 patienter færre end 4. januar, hvor der var 964 indlagte. Det er det hidtil højeste under epidemien.

Og det aftagende coronapres kan ifølge Lars Østergaard mærkes på blandt andet Aarhus Universitetshospital, hvor der også lige nu er færre indlagte end tidligere. 

- Det kan bestemt mærkes. Der er ikke den samme hektiske aktivitet og pres, som vi oplevede mellem jul og nytår, siger han. 

Af de 745 indlagte er 136 på intensivafdelinger, og 87 af dem er tilkoblet en respirator. Onsdag var tallene henholdsvis 132 og 88.

Tredjehøjeste antal dødsfald 

Der er registreret 37 nye dødsfald blandt coronasmittede, hvilket er det tredjehøjeste, der hidtil er registreret på én dag.

Den positive udvikling i smittetallene er derfor ikke nået til dødstallene endnu. Det skyldes ifølge Lars Østergaard, at det er det sidste, der vender.

- Tallet for døde er væsentlig forsinket i forhold til det procenttal, som man finder positive i testcentrene. 

- Så man kan sige, at antallet af indlagte om en uge eller to vil være lavere, og om yderligere to uger, så vil man se, at der ikke er helt så mange døde. Lige nu ser vi den høje procentsats af coronasmittede fra omkring jul og nytår komme til udtryk i antallet af coronadødsfald. 

Der er det seneste døgn en anelse flere, som er blevet vaccineret mod virusset.

3,07 procent af befolkningen er nu coronavaccineret med første stik.

Det svarer til, at 178.969 personer har påbegyndt vaccination. Af dem er 6808 personer færdigvaccineret.

VIDEO: Sygeplejerske Line Kjærsgaard Schnoor var søndag den 27. december den første ansatte på Aarhus Universitetshospital, som kunne sætte sig i stolen og modtage en coronavaccine. Lars Østergaard stod for at give vaccinen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her