Nanna har halveret sit forbrug: Overvejer alle køb i mindst en måned
For syv år siden ramte Nanna Hyldgaard bunden med stress. Det blev til en brat opvågnen og har ført til, at hun i dag kun køber halvt så mange ting.
Singles Week, Cyber Monday og Black Friday – november er i sandhed højsæson for tilbudsjægere. Men ikke for Nanna Hyldgaard, der i stedet har cyklet en kilometer ned ad vejen for at hente et brugt dukkeskab, hun vil give sin datter i julegave.
- Et år gav min mand mig et brev med søde ord i julegave, fortæller Nanna Hyldgaard som eksempel på den forbrugsløse gave.
Omtrent 80 procent af, hvad hun køber, er genbrug, og generelt køber hun ikke meget.
- Hvis der er noget, jeg har lyst til at købe, så tænker jeg mig altid om i en måneds tid. Mindst. I den periode spørger jeg mig selv: Har naboen mon en, jeg kan låne? Har jeg allerede noget i skabet? Har jeg virkelig et behov? Kan jeg have glemt det efter en måned?
Flere gør som Nanna
Black Friday har ramt landet, og i år vil danskerne fylde endnu flere kjoler, sko og vaskemaskiner i kurven, vurderer Dansk Erhverv. Men samtidig spreder der sig også en anden tendens om at forbruge mindre. Flere danskere har valgt at skære ned på overflødige køb, viser en ny rapport fra konsulenthuset BCG.
- Hvis noget går i stykker, så forsøger jeg at reparere det i stedet for at smide det væk, giver Nanna Hyldgaard som tip.
Nogle kalder tendensen for minimalisme, på TikTok kalder man det for ’underconsumption core’ - hvilket er et hashtag med fart på - men vi kan også bare kalde det for: mindre forbrug.
- Det er bare en rar måde at være i verden på, fortæller Nanna Hyldgaard.
Sådan skærer Nanna ned på forbruget:
1. Hun reparerer sine brugte ting frem for at købe nyt.
2. Køb af alt udover mad overvejer hun altid i mindst en måned. Sommetider finder hun det i stedet brugt, låner det eller glemmer ganske enkelt, at hun havde et ønske om at købe tingen.
3. Hun køber som regel kun mad ind én gang i ugen, så køleskabet næsten er tomt, før det fyldes igen.
4. Hun aftaler med sine nærmeste, om gaver må købes brugt, og om gaverne eventuelt må være en oplevelse, et brev eller en hjælpende hånd.
5. Når hun køber noget, er det gerne brugt. Det gælder også elektronik, som hun køber på tjenester, der tilbyder garanti på teknikken.
For Nanna Hyldgaard er det bestemt ingen dille. Hun har levet efter det, lige siden hendes verden brast for syv år siden.
Én dag blev vendepunktet
Små hænder hamrer på døren. Nanna Hyldgaards datter er to år, har feber og står med rødmossede kinder, mens hun kalder "mor, mor" i samme rytme som slagene mod døren.
- Jeg mener, hun ville se ’Motor Mille’ i fjernsynet, fortæller Nanna Hyldgaard.
På den anden side af døren står en presset mor, der har forsøgt at finde et sted i huset med rum til to minutters ro, så hun kan tage et opkald og passe sit job. Det er tredje uge i streg, hvor hun skal være to steder på én gang. Men dét har hun ikke meget held med.
Sådan husker Nanna Hyldgaard en vinterdag for syv år siden.
- Jeg holdt op med at sove om natten, havde en virkelig hård hjertebanken og fungerede slet ikke. Jeg kunne ikke overskue små ting som at lave aftensmad. Jeg kunne ikke engang køre en bil, siger hun.
En danskers klimaaftryk
En danskers gennemsnitlige CO2-udledning ligger på 13 ton om året.
En dansker står i gennemsnit for næsten dobbelt så meget CO2-udledning som en gennemsnitlig verdensborger.
Concito, 2023
Hun gik ned med stress.
- Jeg var bange for, om jeg nogensinde ville blive mig selv igen, siger Nanna Hyldgaard.
Byt ting til tid
Det tog Nanna Hyldgaard flere år at blive sig selv efter sin stress-sygemelding. Men én god ting kom der ud af det: Færre ting.
- Mit liv er blevet bedre af det, siger hun.
Familien begyndte at forbruge mindre for til gengæld at få råd til, at begge forældre kunne gå på deltid og bruge mere tid med børnene.
- Det giver så god mening, at man ikke drøner derudad i alle perioder af sit liv. Det var en måde at få ro på familien og ro til at blive rask.
Og ind fra højre kom flere gevinster.
- Det giver mig en enkelhed i min hverdag, siger hun og uddyber:
- Det tager jo tid i sig selv at købe noget. Man researcher måske hjemmefra, skal ud at købe det, måske stå i kø til Black Friday på et bestemt tidspunkt, have tingen hjem og placere den. Og på sigt skal man rydde den op, støve den af og en dag køre den på genbrugsstationen.
En danskers CO2-udledning i procenter
Transport 24 %
Fødevarer 20%
Bolig herunder vedligehold, have og kæledyr 13 %
El og varme 9 %
Social og sundhedsvæsen 8 %
Andre offentlige tjenester 7 %
Undervisning 3 %
Kultur og fritid herunder aviser, bøger og fritidstjenester 3 %
Tøj og tekstiler 3 %
Møbler og boliginventar 2 %
Personlig pleje 2 %
Post og teletjenester 2 %
Hoteller og pakkerejser 1 %
Elektronik og hvidevarer 1 %
Concito, 2023
Nanna Hyldgaard har altså både fjernet behovet for at tjene så meget og samtidig fået følelsen af, at der er mindre, der skal gøres i fritiden.
- Der er selvfølgelig stadig travle dage, men der giver det noget ro, at man ikke skal gå og rydde så meget op. Der er mere ro i mine omgivelser.
Men bruger du ikke bare tilsvarende meget tid på for eksempel at reparere dine ting?
- Det behøver ikke tage lang tid. Tit skal man lige finde ud af, hvordan man gør, og der kommer man langt på Youtube, siger hun.
Store børn og småt forbrug
I dag er børnene blevet større, og begge forældre er gået op i tid, men uden planer om at skrue op for deres forbrug.
- Jeg vil gerne vise folk, at man godt kan leve mere bæredygtigt uden at savne noget. og vise folk, at de skal undgå at køre lige så langt ud, som jeg selv gjorde, siger Nanna Hyldgaard.
Det kan du selv gøre
Hvis en dansker erstatter 75 procent af sit forbrug af oksekød til i stedet gris og kylling, kan vedkommende gennemsnitligt reducere sit CO2-udslip med 1 ton.
Hvis benzinbilen udskiftes til én med el, vil man i gennemsnit udlede 750 kg CO2 mindre.
Concito, 2023
Hun kunne ikke forestille sig at gå tilbage til gamle vaner.
- Jeg synes helt ærligt ikke, at jeg savner noget.