Politiet indfører nattelivszoner: Vil udelukke kriminelle fra festen
Østjyllands Politi indfører fra 27. oktober såkaldte nattelivszoner, hvor man ikke må opholde sig i et bestemt tidsrum, hvis man får et forbud mod at deltage i nattelivet.
Østjyllands Politi indfører fra den 27. oktober nattelivszoner, der dækker flere gader i Randers og Aarhus, hvor mange mennesker går i byen. Det skriver Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.
Politiet kan give forbud mod at gå på barer, bodegaer, diskoteker og lignende i tidsrummet mellem midnat og klokken 5. Desuden betyder det, at personer med et forbud ikke må færdes i bestemte nattelivszoner, som er defineret af politikredsen.
Det er netop dét, Østjyllands Politi nu har gjort.
I Østjylland betyder det, at man med et sådan forbud ikke må opholde sig flere steder i det centrale Aarhus eller på Storegade i Randers i nattetimerne. Forbuddet gælder uanset hvor i landet, man er blevet idømt forbuddet.
Nattelivszonen i Aarhus:
Vil holde dømte kriminelle væk
Politidirektør Kirsten Dyrman, Østjyllands Politi, håber, at tiltaget kan være med til at gøre det tryggere at færdes i nattelivet for de lovlydige.
- Baggrunden er, at mennesker som har været udsat for forbrydelser i nattelivet ikke skal kunne møde gerningsmanden i nattelivet kort tid efter. Vi håber, det skaber en højere grad af tryghed, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Forbuddet kan gives i forbindelse med retssager, som handler om personfarlig kriminalitet og overtrædelser af våbenlove. Det er ligegyldigt hvor i landet, kriminaliteten er begået - hvis man har fået påbuddet i forbindelse med en sag, som er foregået i København, Aalborg, Lemvig eller ethvert andet sted, så gælder det også, at man ikke må opholde sig ved Åen i nattetimerne.
Kirsten Dyrman forventer ikke at se hundredvis af kriminelle med nattelivsforbud.
- Det er retten, som skal tage stilling til det. Men jeg tror da, at man vil gøre brug af det, hvis kriminalitetskravet er opfyldt, siger hun.
Nattelivszonen i Randers:
Kan koste store bøder og fængselsstraf
Bliver man opdaget i en nattelivszone, hvor man har et forbud om at færdes, kan man i førstegangstilfælde se frem til en bøde på 10.000 kroner. Ved gentagelse vil straffen som udgangspunkt være fængsel i 30 dage.
Kirsten Dyrman erkender, at det kan være svært at holde opsyn med, og at hårdkogte kriminelle måske vil være ligeglade med at få sådan et påbud.
- Det er muligt, de vil være det, men så vil de jo i første omgang blive mødt af en bødestraf og hvis det gentager sig en frihedsstraf. Det skulle gerne også have en adfærdsregulerende effekt, siger hun om tiltaget.
- Udfordringen bliver at spotte dem. Det er ikke sådan, at vi forventer at stå med mange hundrede forbudssager, men hvis det er folk herfra, så vil vi sprede det ud til betjentene. Udfordringen er større, hvis det er folk, som kommer udefra. Man kan jo ikke umiddelbart se det på folk, så det er også et spørgsmål om at dele oplysninger mellem politikredse, siger hun.
Zonerne i henholdsvis Aarhus og Randers er udvalgt ud fra analyser og statistikker over, hvor den personfarlige kriminalitet typisk bliver begået.
- Vi holder løbende øje med, om der er andre områder i Østjylland, som skal være nattelivszoner, men i første omgang er vurderingen, at de to steder er de steder, hvor det er nødvendigt, siger politidirektøren.
I første omgang gælder zonerne fra 27. oktober i år til 26. oktober 2023.