Professor får stor pris for at følge coronabekymringer
Ministerium giver Michael Bang Petersen stor pris for at sætte ord på danskernes adfærd under pandemien.
Hvordan udvikler tilliden mellem stat og borgere sig i en tid med sygdom, nedlukning og hurtigt udviklede vacciner?
Det har Michael Bang Petersen, leder af Hope-projektet, løbende forsøgt at give svar på og ihærdigt kommunikeret sine resultater til den danske befolkning.
Den indsats giver ham nu Forskningskommunikationsprisen 2022 og 200.000 kroner.
Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.
Hope-projektet har undersøgt, hvordan tilliden mellem stat og borgere udvikler sig i en tid, hvor sygdom og vacciner har vendt vores hverdag på hovedet.
Her har den vigtigste erfaring for prisvinderen været, at tillid skal gå begge veje.
- Vi har talt meget om borgernes tillid til myndighederne, men det er mindst lige så væsentligt, at myndighederne stoler på borgerne, siger Michael Bang Petersen.
Prisen bliver hvert år givet til en forsker eller et forskerhold, der har gjort en særlig indsats for at få resultaterne bredt ud til befolkningen.
Den blev uddelt første gang i 2004.
Familien skal have gavn af pris
Juryen fremhæver, at Michael Bang Petersen blandt andet vinder, fordi han utrætteligt har stillet op i medierne i en tid fyldt med krisehåndtering.
- Jeg har oplevet det som meningsfyldt. Medierne har også været interesseret i at forstå den situation, vi har stået i, siger forskeren.
Hope-projektet slutter ikke her, men det gør den intense dataindsamling. I fremtiden skal forskerholdet i stedet kigge på, hvad der under pandemien gik godt - og hvad der gik mindre godt.
- Og så håber jeg, at jeg kan være med til at bidrage til debatten om håndteringen af andre kriser, såsom klimakrisen, siger han.
Efter to år med masser af medieopmærksomhed og arbejdspres giver prisen i første omgang anledning til, at Michael Bang Petersen skal skrue lidt ned, forklarer han.
Derfor ved han også godt, hvad de 200.000 kroner skal bruges til.
- Pengene skal bruges til at forsøde livet lidt for min familie, som på grund af projektet ikke har set så meget til mig, som de burde, siger Michael Bang Petersen.
Michael Lang Petersen er til daglig professor i statskundskab ved Aarhus Universitet. Han forsker i krydsfeltet mellem statskundskab, psykologi og biologi.