S-ordfører om biomasse-historie: - Det er ret alvorligt
Det er stærkt utilfredsstillende og skal undersøges til bunds, lyder det fra Socialdemokratiets politiske ordfører i Aarhus, efter TV2 ØSTJYLLANDs dækning om såkaldt bæredygtige energikilder.
Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen
- Det er ikke godt nok.
Socialdemokratiets politiske ordfører i Aarhus Anders Winnerskjold er skuffet, hvis det viser sig, at aarhusianske hjem er blevet opvarmet med ikke-bæredygtige energikilder.
Den tvivl har nemlig rejst sig på baggrund af TV2 ØSTJYLLANDs afdækning af, hvad de træpiller, der bruges på kraftvarmeværker som Studstrupværket nord for Aarhus, er lavet af. For indtil videre har det lydt, at de kom fra resttræer i Estland, der ikke havde anden økonomisk nytte end biomasse.
Men lokale estiske naturorganisationer har et andet billede af det, der foregår. Nemlig, at det er raske træer, der fældes, fragtes til Danmark og brændes af for at forsyne danskerne med fjernvarme.
Energiselskabet Ørsted har nu bedt firmaet, der hidtil har certificeret træet som bæredygtigt, Preferred by Nature, om en forklaring. Det sker, efter firmaets direktør over for TV2 ØSTJYLLAND sagde, at han ikke kunne garantere, at alt træ var bæredygtig.
Men tilbage i Aarhus står politikere nu med mange ubesvarede spørgsmål. Anders Winnerskjold var torsdag aften med i TV2 ØSTJYLLANDs nyhedsudsendelse, hvor han delte sin skuffelse over sagen.
- Det er en kedelig nyhed, og jeg synes, det er noget, vi bliver nødt til at bore langt dybere i. Det er simpelthen ikke tilfredsstillende, hvis den biomasse, vi bruger og har fået at vide er verificeret, ikke er det. Det er ikke godt nok, siger Anders Winnerskjold til TV2 ØSTJYLLAND.
Virksomheden Preferred by Nature siger selv, at det kan handle om forskellige definitioner af bæredygtighed. Hvordan definerer du bæredygtighed?
- For mig handler det om, at når man bruger træ fra udlandet, så skal det genplantes og suge lige så meget CO2 som det træ, vi brænder. Det er det, loven siger, og det, vi gerne vil. Hvis det ikke er tilfældet, så har vi et alvorligt problem. Det er ikke tilfredsstillende.
Hvad er det bæredygtige i at fælde træ i Estland og så transportere det hele vejen til Aarhus for at give varme?
- Vi vil også rigtig gerne have udfaset træflis, vi importerer – vores mål er, at det skal ske inden 2030. Vores mål er, at det træ, vi skal bruge til at få varmt vand om morgenen i badet eller til at producere el, skal komme fra lokalt resttræ. Vi vil gerne fjerne den importerede biomasse og bruge den lokale.
Hvorfor gør vi så ikke bare det?
- Det gør vi også allerede. Halvdelen af vores fjernvarme kommer fra nogen af de her produkter, men vi har ikke nok endnu. På den lidt længere bane håber vi også at kunne få jordvarme ind i fjernvarmenettet, så vi mangler stadig nogle brikker til at få det hele til at gå op. Men vi må hjem og se på det her – jeg synes, det er ret alvorligt.
Kan du forstå, hvis miljøbevidste aarhusianere, der går op i bæredygtighed, er skuffede over, at den her træflis, som hidtil er kaldt 100 procent bæredygtigt, måske viser sig slet ikke at være det?
- Ja, for jeg er selv en lille smule skuffet – både som borger og som byrådsmedlem her i Aarhus. Så vi må et spadestik dybere og finde ud af, hvad der er op og ned her, siger Anders Winnerskjold (S).
Se hele torsdagens indslag om biomasse herunder.