Sådan skal arbejdsmiljøet gøres bedre

Gruppeformændene i Aarhus' byråd har snakket sig frem til fire fokuspunkter for at få et bedre arbejdsmiljø. Men der er lidt uenighed om, hvordan det skal ske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Arbejdsmiljøet i byrådssalen i Aarhus skal blive bedre. Det er samtlige partier enige om. Foto: Jens Thaysen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Byrådet i Aarhus er inden for kort tid blevet to valgte politikere fattigere, efter Enhedslistens Laura Bryhl og Konservatives Steen Stavnsbo begge har sagt farvel og tak.

Torsdag diskuterede gruppeformændene - på borgmester Jacob Bundgaards (S) foranledning - hvad der kan gøres, for at arbejdsmiljøet i byrådet bliver bedre og mere attraktivt at blive en del af.

I den forbindelse er gruppeformændene blevet enige om, at der skal laves en undersøgelse og sættes ind på fire områder. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Borgmesterens Afdeling i Aarhus Kommune.

De fire indsatsområder

  • Afdækning af byrådsmedlemmernes oplevelse af arbejdspres

    Gruppeformændene ønsker en nærmere afdækning af byrådsmedlemmernes oplevelser af arbejdsmiljøet i forståelse af, at det kan være forskelligt fra person til person. I den forbindelse vil alle 31 byrådsmedlemmer blive tilbudt en samtale med stadsdirektør Martin Østergaard Christensen. Viden fra afdækningen skal danne grundlag for videre arbejde med arbejdsmiljøet.

  • Mediers påvirkning af byrådsarbejdet

    Flere byrådsmedlemmer giver udtryk for, at tonen på de sociale medier er blevet tiltagende mere rå, og at man oplever mange chikanerende beskeder. Gruppeformændene er enige om, at der skal tilbydes et kursus for byrådsmedlemmerne om håndtering af presse og sociale medier. Her kan man som byrådsmedlem lære nærmere om at afkode og håndtere intens dialog på de sociale medier. Kurset kan evt. også anvise handlemuligheder i byrådsmedlemmernes kontakt med pressen. Samtidig ønsker gruppeformændene at invitere lokale medier til et møde for at drøfte samspillet mellem byrådsmedlemmer og medier.

  • Arbejdsbyrden i byrådet

    Gruppeformændene er enige om at igangsætte et arbejde med at identificere muligheder for at delegere flere sager til beslutning i forvaltningen, samt flere initiativer, der kan lette arbejds- og sagsbyrden for byrådsmedlemmerne. Gruppeformændene ønsker samtidig beskrevet eventuelle muligheder for at sikre kompetent hjælp til at håndtere og stort arbejdspres blandt byrådsmedlemmerne.

  • Det interne samarbejde i byrådet

    Byrådsmedlemmerne, der nu ønsker at udtræde, udtrykker sig positivt om samarbejdet i byrådet. I introduktionsperioden har der også været fokus på at styrke samarbejdet gennem udarbejdelse af et fælles kodeks gældende for både byråd og udvalg. Kodekset blev færdiggjort på gruppeformandsmødet 8. juni. Gruppeformandskredsen har nu aftalt af kredsen følger op på kodeks for at gøre det til et aktiv i arbejdet med byrådsmedlemmernes arbejdsmiljø.

Jacob Bundsgaard er positiv efter drøftelserne med gruppeformændene.

- Nu sætter vi ind med initiativer, der skal give byrådsmedlemmerne konkrete og brugbare værktøjer, dialog og en hjælpende hånd, lyder det i pressemeddelelsen.

Han mener, det er et alvorligt problem, hvis forholdene ikke bliver bedre.

- I sidste ende er det et meget alvorligt problem for vores demokrati og for vores bys udvikling, hvis det ikke opleves som attraktivt at være medlem af Aarhus Byråd.

Vil gå længere

Gert Bjerregaard, gruppeformand for Venstre, er enig i, at der er udfordringer, som man er nødt til at se på. Han ser dog gerne, at man går endnu længere, end det der er lagt op til fra Borgmesterens Afdeling.

- Vi har behov for at komme et spadestik længere ned. Vi skal have en mere tilbundsgående undersøgelse, hvor vi sikrer, at alle 31 byrådsmedlemmer frit kan ytre sig, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg tænker, at vi får en bredere undersøgelse, hvis dem der står for det, er nogen som til dagligt arbejder med arbejdsmiljø.
Gert Bjerregaard, gruppeformand Venstre

Faktisk undrer det ham, at udmeldingen fra Borgmesterens Afdeling om afdækningen af byrådsmedlemmernes oplevelse af arbejdspresset kun omhandler en samtale med stadsdirektør Martin Østergaard Christensen.

Borgmester Jacob Bundsgaard (tv.) og Gert Bjerregaard (V) er enige om, at der skal gøres noget ved arbejdsmiljøet.

- Jeg har rigtig stor respekt for vores stadsdirektør. Jeg synes, det er fint, at vi hver især får en samtale med stadsdirektøren. Det er helt naturligt. Men jeg tænker også, at vi får en bredere undersøgelse, hvis dem der står for det, er nogen som til dagligt arbejder med arbejdsmiljø og har erfaring med at afdække de her spørgsmål, siger han.

Fredag eftermiddag præciserer Jakob Bundsgaard udmeldingen fra Borgmesterens Afdeling og fortæller, at der også er aftalt, at der skal laves en undersøgelse af problemet.

Steen Stavnsbo meldte sin afgang 5. august. Årsagen var ifølge den daværende rådmand personlige årsager.

Blot fire dage senere - 9. august - var det så Laura Bryhls tur til at sige stop. Hun valgte at trække sig, da hun kort tid efter at være kommet tilbage fra en stress-sygdom igen blev syg af stress. Hun fortalte, at det især skyldtes arbejdsmiljøet i Enhedslisten.

Til kommunalvalget sidste år fik Steen Stavnsbo og Laura Bryhl henholdsvis næstflest og fjerdeflest personlige stemmer af alle. 

OPDATERING: Denne artikel er fredag eftermiddag opdateret med oplysning fra Jakob Bundsgaard om, at en undersøgelse af problemet også er en del af planen.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her