Særlige sygeplejersker hjælper udsatte: - Det er guld værd
Patienter med sociale problemer kan have svært ved at passe et behandlingsforløb på hospitalet. Særlige sygeplejersker kan hjælpe dem
For halvandet år siden havde Per Andersen intet sted bo, ingen penge til at købe hans hjertemedicin – og intet overskud til at finde hjælp.
Men så mødte han socialsygeplejerske Signe Koba, der er én af de to socialsygeplejersker, ansat på Regionshospitalet Horsens.
Hendes opgave er at tage hånd om de patienter, der udover at være syge – også har sociale problemer der gør, at de har svært ved at passe deres behandling på hospitalet. Det kan for eksempel være personer med alkohol- eller stofmisbrug, personer med sindslidelser eller hjemløse.
- Uden Signe havde jeg stadig stået det samme sted. Alt det der med kommunen, det kunne jeg slet ikke magte. Men så kom Signe indover, og så blev det ordnet, fortæller Per Andersen, der er en af de socialt udsatte patienter, der er i behandling på Regionshospitalet Horsens, til TV2 ØSTJYLLAND.
Per havde brug for hjælp
Per Andersen har hjerteproblemer. Inden han fik hjælp af Signe Koba, stod han uden hjem og fast indkomst. Han havde derfor ikke råd til at købe sin medicin og overskuddet var heller ikke til, at komme til de aftalte undersøgelser på hospitalet.
På kommunen var der ikke meget hjælp at hente for Per Andersen. Kontakten til kommunen var præget af mistillid og utryghed fra begge sidder, og derfor var der hverken forståelse for hans situation eller penge til medicin eller bolig.
En sygeplejerske på hjerteambulatoriet henviste Per Andersen til socialsygeplejerskerne. Og så kunne Signe Koba hjælpe Per med at genoprette samarbejdet med kommunen. I dag har Per både et sted at bo, penge til medicin og overskud til at passe sin behandling. Han har også fået en mentor hos kommunen.
- Vi synliggør nogle af de udfordringer og barrierer, vi oplever i vores sundhedssystem, som en gennemsnitborger kan tage imod, men som en socialt udsat måske ikke kan. De skal have en særlig ekstra hånd, siger Signe Koba til TV2 ØSTJYLLAND.
Patienterne møder op til kontrol
Horsens sygehus, samt Aarhus Universitetshospital er de eneste i regionen, der har ansat socialsygeplejersker til at tage sig af socialt udsatte patienter.
Men der er god grund til at have socialsygeplejerskerne, mener oversygeplejerske i akutafdelingen, Lone Fredensborg:
- De socialt udsatte borgere har brug for en særligt koordineret sundhedsindsats, når de er indlagt på vores hospital. Tilbuddet er nødt til at være individuelt tilpasset. Det betyder nemlig, at vi har borgere, der pludselig kan fastholde deres kontroltider i ambulatoriet, som de måske aldrig har kunnet før, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
En socialsygeplejerske har til opgave at lære den socialt udsatte at kende og formidle kontakt mellem patient og sundhedspersonale. På den måde kan de nedbryde udfordringer og hjælpe på den situation, som den udsatte befinder sig i.
- De er multisyge de her patienter. De dør langt før andre. Derfor er det vigtigt, at de får hjælp, siger Signe Koba.
Gør arbejdet lettere for lægerne
Socialsygeplejerskerne gør ikke bare behandlingsforløbet lettere for patienten. De gør også, at afdelingernes læger kan koncentrere sig om, at behandle den socialt udsatte patient for den sygdom han eller hun har.
- Vi kan jo kun tage os af et vist antal ting, hver gang vi ser en patient. Så hvis vi både skal koncentrere os om det eventuelle misbrug de har, og hvordan de kommer i opfølgende misbrugsbehandling, og vi samtidigt skal behandle det somatiske, så har vi simpelthen ikke tid til det hele, siger Hans Christian Brix Nørgaard, der er reservelæge på Regionshospitalet Horsens.
Socialsygeplejerskerne har en særlig viden om de socialt udsatte og deres typiske adfærd. Samtidig har de en fagekspertise i rusmidler, afhængighed, abstinenser og behandling.
- De er rigtig gode til at fokusere på det, som vi andre måske ikke er så gode til, og som vi måske også kommer til at negligere, så det er en kæmpe gave for de her patienter, siger Hans Christian Brix Nørgaard.
Hvem er de socialt udsatte patienter?
Ved socialt udsatte tænkes især på hjemløse, stofmisbrugere, alkoholmisbrugere, mennesker med sindslidelser, mennesker i prostitution, mennesker ramt af fattigdom eller andre sociale problemer, der er forbundet med, eller kan føre til social udsathed.
Kilde: Rådet for socialt udsatte