Se videoen: Nu kommer elbusserne

Den kollektive transport i Aarhus skal være grønnere. Snart er elbusser klar til at køre med passagerer

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Pantografen på Fuglebakkevej i Frydenlund leveres af energiselskabet ABB. De fire busser er af modellen Volvo 7900 Electric. I dag blev en af busserne testet i Frydenlund.

Hvis du bruger bybusserne i Aarhus, kan du efter sommerferien se frem til mindre forurenende og formentlig også mere lydløse køreture.

I hvert fald hvis busturen går mellem Frydenlund og Holme over Aarhus C. Den såkaldte linje 13.

Busselskabet Aarhus Sporveje, Midttrafik og Aarhus Kommune er klar til at sende fire elbusser i drift fra august. Det bekræfter Finn Mikkelsen, direktør hos Aarhus Sporveje, som skal stå for den daglige drift af elbusserne.

- Vi har allerede to stående på gårdspladsen. De blev leveret i går. De sidste to bliver leveret snarest. I øjeblikket er vi i gang med at klargøre udstyret. Og så er det naturligvis vigtigt at få dem prøvet godt af i forhold til både opladning og infrastruktur, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Testkørsler i gang

Aarhus Sporveje og energiselskabet ABB testede i dag opladningen ved den patograf, der er installeret på Fuglebakkevej i Frydenlund. Her blev én af de fire busser også sendt på en køretur rundt i området.

VIDEO: De fire elbusser skal køre mellem Holme og Frydenlund over Aarhus C. I dag blev én af dem testet i Frydenlund.

Med elbusserne følger også nye arbejdsgange.

- Det er noget helt nyt. Og derfor er vi i fuld gang med at uddanne personale. Det er lige fra chaufførerne til dem på værkstedet og dem, der klargør busserne om natten, forklarer Finn Mikkelsen, der også glæder sig over de grønne perspektiver i elbusserne.

- Det er første skridt i bevægelsen. Hvis der skal anvendes mindre fossilt brændstof i Aarhus, er elbusser en af måderne.

En grønnere by

Bünyamin Simsek (V), der er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, ser frem til, at elbusserne kommer i drift. Han mener, at busserne stempler ind i kommunens klimastrategier.

- Det er endnu et tiltag i forhold til CO2-neutralitet i 2030, hvor vi som offentlig og kommune kan gå foran og reducere klimabelastningen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Elbusser udleder ikke CO2 eller partikler. Forventningen er, at busserne kan bidrage til nedbringelsen af den lokale forurening. Aarhus Sporveje oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at busselskabet lige nu arbejder på et udbud med henblik på at skaffe flere elbusser.

Teknik - og miljørådmanden mener dog ikke, at det på nuværende tidspunkt er realistisk at skifte alle busserne i kommunen. Og det vil tilmed også blive meget dyrt, vurderer han.

- Hvis vi forhaster, vil det koste 60 millioner kroner, inden flåden er afskrevet, så en udskiftning af flåden i takt med ny indkøb er sund fornuft. Det sikrer flest midler til drift af den kollektive trafik, som mangler de nødvendige opgraderinger med flere busser og ruter, siger Bünyamin Simsek.

Rådmand Bünyamin Simsek (V) mener, at de fire elbusser i Aarhus er et vigtigt skridt i retningen mod en grønnere kommune.

Busserne skal løbende lade strøm via en pantograf. Pantografen leveres af energiselskabet ABB. De fire busser er af modellen Volvo 7900 Electric.

Fire spørgsmål til teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V)

Hvad betyder det - set med dine øjne - at nogle af busserne i byen nu skal køre på strøm? 

- Det er endnu et tiltag i forhold til CO2-neutralitet i 2030, hvor vi som offentlig/kommune kan gå foran og reducere klimabelastningen.


Aarhus Kommune har en klimastrategi til 2020. Hvordan spiller elbusser ind i den? 

- Det er en del af den samlede strategi, som er fokuseret på den grønne omstilling.


Kan man forestille sig, at alle busser skiftes til elbusser?

- Ja, men ud fra en strategi og plan og ikke med hjernen koblet fra og øjnene lukket. Hvis vi forhaster, vil det koste 60 millioner kroner, inden flåden er afskrevet, så en udskiftning af flåden i takt med ny indkøb er sund fornuft. Det sikrer flest midler til drift af den kollektive trafik, som mangler de nødvendige opgraderinger med flere busser og ruter.


Aarhus er jo også en by med meget biltrafik, lastbiler og krydstogtskibe. Vil fire elbusser gøre en forskel i den store sammenhæng?

- Alle tiltag bidrager, og det er en del af en samlet strategi. Det offentlige kan levere meget, men vi er afhængig af, at borgerne og erhverslivet gerne vil for at sikrer den grønne omstilling. Det gør vi med partnerskabsaftaler og fælles samarbejde.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her