Spøgelsestræer i Botanisk Have kribler med tusindvis af beboere
Tusindvis af små larver får deres 15 minutes of fame på både Facebook og Instagram.
Tre små træer i Botanisk Have i Aarhus har i de seneste dage fået uforholdsmæssigt stor opmærksom.
De optræder på selfies, er meget eksponerede på Instagram og Facebook og får forbipasserende til at stoppe undrende op.
Årsagen til opmærksomheden er, at de tre buske for tiden ligner noget fra en halloweenfest eller en Harry Potter-film: De er komplet dækket af tæt edderkoppespindslignende tråde.
- På lang afstand ligner det et træ, der er sprunget ud, men når man så kommer tæt på, så ligner det, at det er pakket ind i et spindelvæv, siger Trine Bjerre Mikkelsen, der er kommunikationskonsulent ved Science Museerne.
Træerne står tæt på Væksthusene i Botanisk Have, som er en del af Science Museerne. Her har de ansatte fået flere henvendelser fra borgere, der vil vide, hvad i alverden der foregår i de tre træer.
- Der er begyndt at komme en del forespørgsler på Facebook, fortæller Kristian Frost, der også er ansat ved Science Museerne.
Tusinder af larver
Går man tæt på de angrebne træer og kigger ind i spindelvævet, får man øje på ophavsmændene: Tusindvis af kriblende larver.
- Det er spindemøl, som er nogle små nataktive sommerfugle, der kravler rundt og spiser af bladene, fortæller biolog Birgitte Bergmann, der er tilknyttet Væksthuset i Botanisk Have.
- De laver spind som beskyttelse, for fuglene kan rigtig godt lide at spise dem.
Ifølge biologen har de samme træer flere gange tidligere været beboet af spindemøl. Men aldrig så meget som nu.
- Det er et kraftigt år, understreger Birgitte Bergmann.
- Jeg tænker, at der er så mange larver lige nu, fordi det er så længe siden, det har regnet. Regnen kan tage noget af spindet, og så har larverne ikke så godt et forsvar mod fugle. Nu hvor det er så tørt, har de det godt.
Æder rub og stub
Det er voksne spindemøl, som sidste efterår lagde æg i træernes bark. De æg klækkede her i maj, og frem myldrede det med tusindvis af larver, som nu har travlt med at lave forsvarsspind og æde træernes blade.
Det er dog ikke noget, som træerne tager varigt skade af, fortæller biologen.
- Larverne spiser alle bladene, men eftersom der kun er en generation af dem om året, så kommer bladene igen, siger Birgitte Bergmann.
Har man spindemøl i haven på eksempelvis et æbletræ, så kan det selvfølgelig være et irritationsmoment, og her lyder opfordringen fra biologen:
- Sørg for, at der er gode forhold for fuglene ved at fjerne dele af spindet. På den måde bliver antallet af larver reguleret på en naturlig måde, fortæller hun.
I juli måned forpupper larverne sig for at komme ud som voksne møl.