Studerende tvinges til at låne penge ved studiestart

Nye tal fra en af landets online lånesider viser, at de studerende i Aarhus i snit lånte knap 30.000 kr. i august i år

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Når unge flytter til Aarhus og begynder på studie, er de tit tvunget til at låne penge. Genrefoto Foto: Erhvervsakademi Aarhus

Det kan være dyrt at flytte hjemmefra, og i særdeleshed hvis man som ung studerende skal finde sig en bolig i Aarhus. En opgørelse fra lånesiden fair-laan.dk viser da også, at unge studerende i Danmarks andenstørste by låner penge som aldrig før.

I snit lånte de 18-25-årige aarhusianere 28.159 kroner online på siden i august mod 21.104 kr. i juli. Sidste år i august var tallet 18,6 pct. lavere.

- Når vi kikker på, hvad det koster at flytte til studiebyerne, er forklaringen på det stigende lånebehov indlysende. Det er blevet meget dyrt at flytte. De unge skal af med depositum, forudbetalt husleje og første måneds husleje, og når de også skal have bøger og en computer, rækker opsparingen og tilskuddet fra forældrene ikke, siger analytiker hos fair-laan.dk, Andreas Linde.

Den unge, der har lånt penge på siden, og som er med i disse tal, har krydset af, at lånet skulle gå til bolig, og sammenholdt med deres alder konkluderer låneudbydere, at det er unge studerende.

I hver måned er det flere hundrede unge, der låner penge hos os, og i august var tallet højere end sædvanligt.
Andreas Linde, analytiker

- I hver måned er det flere hundrede unge, der låner penge hos os, og i august var tallet højere end sædvanligt, siger Andreas Linde til TV2 ØSTJYLLAND.

Fair-laan.dk har et samarbejde med Boligportalen, og derigennem ses tendensen med lån til den nye bolig tydeligt. Så snart mange unge har været heldig at få fingrene i en af de eftertragtede studieboliger, så henvender de sig til lånesiden.

Problemerne med at finde studiebolig i storbyen har fået en ung studerende fra Grenaa til at finde et kreativt alternativ - nemlig en husbåd. Se mere om boligformen her. 

- Det er ikke overraskende, at de unge i Aarhus er nødt til at låne så meget. Det er en dyr by med høje indflytningsudgifter, og forældrenes tilskud samt opsparingen kan nok ikke følge trop med udgifterne, siger Andreas Linde.

Analysen fra fair-laan.dk viser i øvrigt, at unge mænd i alderen 18 til 25 år er mere ivrige efter at låne online end deres jævnaldrende kvindelige studiekammerater. I august 2017 låner mændene 32.469 kroner, mens pigerne låner 30.083 kroner – altså 7,3 procent mindre.

Andreas Linde minder dem alle om, at der løber renter på fra første dag, så det er med at få betalt af på lånet.

- Selv om pengene er små, så sørg for at få afdraget lidt på lånene, så de ikke stikker af fra dig. Det har også betydning, hvis du senere vil låne igen, at du har vist ansvarlighed, siger han.

Her kan du få overblikket over flytteomkostningerne for de unge studerende i Danmark. 

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her