Teaterdirektør om manglende hjælp: - Kan få store konsekvenser for alle

Der er ingen hjælp at hente i hjælpepakkerne for de kulturinstitutioner, som lige nu lider ligesom resten af samfundet. Og det kan få store konsekvenser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er igen i dag helt blottet for mennesker på Bispetorvet i Aarhus foran Aarhus Teater.

Kulturinstitutionerne er ligesom det meste af Danmark lukket og slukket i disse dage. Det gælder også teatret, hvor man frygter for konsekvenserne.

- Den største usikkerhed er, at vi ved ikke hvornår vi kan få lov at åbne igen. Vi ved heller ikke, hvornår folk vil føle sig tryg ved at komme i teatret igen. Man sidder trods alt relativt tæt i et teater, siger direktør i Aarhus Teater, Allan Aagaard, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Hvis vores gældsbyrde så også kommer til at stige på grund af det, så kan det komme til at betyde, at kvaliteten på vores produktioner vil være forringet på den anden side, fordi vi simpelthen ikke har penge til at opretholde samme høje kvalitet.

Den Gamle Bys museumsdirektør efterlyser mere hjælp til kulturinstitutionerne, og frygter en konkurs, hvis den udebliver.

En anden stor kulturinstitution i Aarhus er Den Gamle By. Og her er udsigterne om muligt endnu mere dystre end hos teatret.

- Man kan frygte, hvis man tager de pessimistiske briller på, at Den Gamle By ikke er her om et til to år, siger museumsinspektør hos Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn, til TV2 ØSTJYLLAND.

De to kulturchefer er udmærket klar over, at det ikke kun er kulturinstitutionerne der lider under coronakrisen, men de frygter uhåndgribelige konsekvenser for hele kulturlivet, hvis ikke der kommer mere hjælp. Og i sidste ende kan det påvirke hele samfundet.

VIDEO: Se Pia Lange Christensen fra Visit Aarhus forklare, hvorfor kulturinstitutionerne er så vigtige. Ikke blot for kulturlivet, men også for erhvervslivet.

Visit Aarhus: - Dybt ulykkelig kædereaktion, hvis kulturen falder bort

Spørger man organisationen Visit Aarhus, så er der hold i den påstand. Betydningen af stærke kulturinstitutioner i Aarhus er ifølge hende enorm - ikke kun for kulturens skyld, men også for de lokale forretningsdrivende.

- Det er jo byens 'reason to go'. Det er på grund af dem, at både danske og internationale besøgende overhovedet kommer til byen, siger direktør i Visit Aarhus, Pia Lange Christensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Den Gamle By er et af Aarhus' mest kendte varemærker og største turistattraktioner. I museets vedtægter står der, at i tilfælde af konkurs, er det Aarhus Kommune i forhandling med kulturministeriet, der skal afgøre, hvad der skal ske med museets aktiver. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Af den grund frygter hun, at et bortfald eller blot en svækkelse af byens kulturliv kan starte en kædereaktion, som ikke blot går ud over kulturinstitutionerne selv.

- Hvis folk undlader at komme på grund af det, så overnatter de heller ikke på hotellerne, spiser ikke på restauranterne og tager ikke ud og shopper i gågaden. Det ville være dybt ulykkeligt, siger hun.

Og ifølge hende er det store summer vi snakker, hvis man skal sætte tal på en sådan situation.

- Det er blandt andet 4,5 millioner overnatninger og 14.800 jobs, der lige nu står og blafrer i Aarhus-regionen. Tal der direkte påvirkes af vores stærke kulturinstitutioner, siger Pia Lange Christensen.

Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) er gået sammen med landets største byer i en appel til regeringen om, at der skal tages hånd om de pressede kulturinstitutioner.

Hjælp på vej fra kulturrådmand

Aarhus Teaters direktør, Allan Aagaard, mener ikke, at der er blevet taget godt nok hånd om kulturinstitutionerne i regeringens hjælpepakker.

- Vi er faktisk lidt overladt til os selv. Vi er en organisation, der får mere end 50 procent af vores drift via finansloven, så vi er ikke omfattet af de hjælpepakker, og kan derfor heller ikke søge lønkompensation eller andet fra pakkerne, siger han.

Men står det til kulturrådmand i Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad (R), så bør hjælpen snart være på vej.

Han har sammen med landets største byer sendt en appel til kulturministeren, erhvervsministeren og erhvervsministeren om at tage hånd om de pressede kulturinstitutioner.

Kulturrådmandens initiativ bakkes op af teaterchef Allan Aagaard.

- Det kan jeg kun bakke op om. Vi har stået meget alene, og vi har savnet, at kulturministeren varetog vores interesser i den her situation. Netop fordi vi er udeladt af hjælpepakkerne, siger Allan Aagaard og fortsætter:

- Hvis kulturministeriet overhovedet skal have en berettigelse, så er det på tide, at man rent faktisk varetager kulturområdets interesser i den her situation. Det har stor betydning for os alle - ikke bare kulturlivet men også erhvervslivet.

Kulturminister Joy Mogensen er i Berlingske citeret for at sige, at hun 'ville opfatte det som upassende', hvis hun 'stod og talte om kultur lige nu'. Hun mener selv, at citatet er taget ud af kontekst. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Kulturminister kritiseres for at negligere kulturen

Det har ikke været muligt at få et interview med Kulturminister Joy Mogensen (S) i dag, som på det seneste er blevet kritiseret for en udtalelse i Berlingske om, at hun ikke vil tale om kultur under coronakrisen.

På hendes Facebook-side skriver hun dog følgende:

Screenshot fra Joy Mogensens Facebook-profil.

- Selvfølgelig taler jeg om kultur. Jeg blev spurgt om, hvorfor jeg ikke havde afholdt nogen pressemøder, som andre af regeringens ministre. Og nej, der er ikke noget på mit ansvarsområde, der har berettiget at jeg som sådan har trommet pressen sammen til et pressemøde, skriver Joy Mogensen på sin Facebook-profil og fortsætter:

- Men selvfølgelig taler jeg om kulturlivets udfordringer, og hvordan vi kommer igennem krisen, med alle kulturlivets parter - hver dag. Og så koncentrerer jeg mig om, hvordan vi også får kulturlivet ind i alle de hjælpepakker, der skal holde hånden under Danmark.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her