Trods historisk løft: AUH stadig under økonomisk pres
En intern økonomiopfølgning på Aarhus Universitetshospital viser en vurderet ubalance på cirka 300 millioner kroner. Forventningen er dog stadig, at komme ud af 2020 i økonomisk balance.
Det går bedre på Aarhus Universitetshospital, men økonomien er stadig under pres.
Sådan lyder det ifølge en intern økonomiopfølgning fra Aarhus Universitetshospital, som viser, at Aarhus Universitetshospital har en vurderet økonomisk ubalance på cirka 300 millioner kroner, og det bekymrer på hospitalet.
- Jeg er svært bekymret. Jeg står jo egentlig på danmarks bedste hospital, og det skulle det også helst blive ved med at være, lyder det fra Jacob Gøtzsche, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på Aarhus Universitetshospital, til TV2 ØSTJYLLAND.
Har i flere år haft økonomisk udfordringer
Gennem årene har Aarhus Universitetshospital haft store økonomiske udfordringer i forbindelse med flytningen til Skejby.
I foråret 2019 stod hospitalet til at skulle spare 425 millioner kroner over de næste fire år, og alene i år betød det, at der skulle findes en besparele på 275 millioner kroner, men i september landende den nye regering og regionerne en økonomiskaftale, der gave en økonomisk saltvandsinssprøjtning på 100 millioner kroner til Region Midtjylland - og da regionen en måned senere landede budgetaftalen for 2020, blev det til et samlet løft på de 275 millioner kroner.
Det betød at de planlagte besparelser for 2020 blev pillet af bordet.
Men nu frygtes det, at man er tilbage, hvor det hele startede.
- Det er jo pardoksalt, at vi bliver ved med år efter år at skulle spare penge, når vi samtidig også har en politisk dagsorden, der hedder, at vi skal finde 1000 flere sygeplejersker til de regionale sygehus i Danmark, siger Jacob Gøtzsche og fortsætter:
- Det er i sidste ende personalet, der kommer til at stå med slutregningen overfor de patienter, som vi passer. Og det, synes jeg, er en rigtig kedelig udvikling.
Anders Kühnau er fortrøstningsfuld
Men på trods af økonomivurderingen, som viser ubalancen på de 300 millioner kroner, så er regionsrådformanden i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), fortrøstningsfuld over situationen.
Også selvom Aarhus Universietshospital ifølge aftalen med Region Midtjylland skulle bruge 2020 på at komme i mål med gamle besparelser på 150 millioner kroner smat hæve antallet af operationer til 1000 om ugen.
- Det har ikke været muligt for dem at komme videre i planerne med at realisere de her 150 millioner kroner i besparelser, da der også er kommet ekstra udgifter til COVID-19-situationen. Derfor må man i år klare sig med engangsbesparelser, da det ikke er realistisk i den her situation at lave langvarige besparelser, der gør, at man kan ende på et nul, siger han.
Men når vi er udover COVID-19 situationen, så tror han på, at det ser lysere ud igen.
- Selvom vi har givet et løft på 275 millioner kroner fra regionsrådet, som er et historisk stort løft, så har det ikke været muligt at finde de sidste penge, der gør at budgettet kan holdes, men det er helt klart min forventning, at når vi er ude af den her COVID-situation, så kan budgettet igen holdes, siger Anders Kühnau.