Ups, der lå et kollegie: Region forklarer testteltes placering

Region Midtjylland erkender, at håndteringen af de nye testcentres opførelse kunne have været grebet anderledes an og forklarer den hidtil hemmelighedsfulde proces.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Beboerne på Vejlby Kollegiet er blevet nabo til et COVID-19-testcenter.

Henover den forgangne uge er et nationalt testcenter blevet opført på parkeringspladsen ved Vejlby-Risskov Hallen i Aarhus.

TV2 ØSTJYLLAND kunne tidligere på ugen fortælle, hvordan beboere fra Vejlby Kollegiet, der ligger i forlængelse af parkeringspladsen, følte sig overhørt og frustrerede over, at man placerede et testcenter lige ude foran deres vinduer, uden de kunne få nogen informationer fra myndighederne.

Region Midtjylland erkender nu, at man fra starten ikke var klar over, at der lå et kollegie lige netop der, og at situationen optimalt set kunne have været løst bedre.

Region undskylder og forklarer

- Jeg er ked af, hvis beboerne på kollegiet har følt sig generet af os. Det vil jeg også gerne undskylde for, siger leder af sundhedsberedskabet i Region Midtjylland, Bo Elbæk Pedersen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han oplyser, at regionen torsdag i sidste uge får besked fra myndighederne om, at man i samarbejde med lokalberedskabet skal finde et område til et testcenter ud fra en række kriterier, og at centret skal stå helt klar om mandagen.

- Jeg må indrømme, at vi nok har overset, at der lå et kollegie der. Tingene er gået stærkt. Havde vi vidst det, så havde vi grebet det anderledes an i forhold til kommunikationen med beboerne. Men det havde ikke gjort placeringen mindre oplagt, siger han.

Region Midtjylland siger, at de nye testcentre i første omgang var et nationalt anliggende, og at regionen indtil onsdag (hvorfra de styres regionalt) ikke var klædt ordentligt på til at informere om proces og strategi.

Han oplyser desuden, at man fra regionens side i første omgang intet vidste om projektet, ud over, at det skulle bruges som testcenter, og hvilke kriterier placeringen skulle leve op til.

- Indtil i går, hvor det overdrages til os, så vidste vi reelt ikke særligt meget, og derfor har vi nok også virket hemmelighedsfulde, uden det egentlig var intentionen, siger Bo Elbæk Pedersen.

Beboer: - Minder om noget fra en præ-apokalyptisk Hollywood-film

- Lige så snart vi træder ud ad døren i vores eget hjem, bliver vi stoppet af politimilitær, der vil vide, hvad vi laver her. Samtidig har vi skullet leve med byggestøj og projektørlys, der lyser vores værelser op natten igennem.

Sådan lyder kritikken fra en 25-årig beboer på Vejlby Kollegiet i Aarhus, Sebastian Kristensen, hvis vinduesudsigt i øjeblikket består af hvide telte og mænd i militæruniformer.

TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med fem af beboerne på Vejlby Kollegiet i dag, hvor flere af dem føler, at placeringen indskrænker deres ret til privatliv, og at de ignoreres af myndighederne.

Silja Sørensen har astma, og har flere gange tidligere været indlagt med iltmasker efter almindelige virusangreb.

En anden beboer, Silja Sørensen er med en svær astmasygdom særligt sårbar i forbindelse med COVID-19-smitte.

Hun frygter derfor at blive udsat for en forhøjet smittefare, når større mængder på et tidspunkt vil skulle frem og tilbage fra pladsen.

- Vi føler os fuldstændig indespærret. Der er lavet gangpassage lige ude foran vores hoveddør, hvor store antal potentielle smittespredere skal gå frem og tilbage hele dagen. Og vi har intet hørt om, hvordan vi skal forholde os til det, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Hele coronasituationen fylder i forvejen enormt meget, og myndighederne anbefaler jo, at man lige tager en pause fra det engang i mellem. Det kan vi ikke, så jeg er også bange for, hvad det gør ved folk psykisk at skulle være kastet lige midt ind i det på den her måde.

En tredje beboer, 25-årige Malthe Solear, har principielt ikke noget problem med, at man sætter testcentret op.

Han føler dog, at begivenhederne ude foran vinduerne efterhånden har overtaget beboernes dagligdag i en sådan grad, at det påvirker dem mere end nødvendigt.

Se indslag med de utilfredse kollegiebeboere, der har fået et testcenter som nabo. 

- Man kan ikke bare slukke for det. Det er hele tiden. Når man kigger ud, så er det der, og når man skal til og fra sit hjem, så mødes man af politi, militær og folk i hvide kitler, der både overvåger og stopper en op. Det minder om noget fra en eller anden præ-apokalyptisk Hollywood-film, siger Malthe Solear til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Få en rundvisning på det nye testcenter af Bo Elbæk Pedersen, som er leder af Sundhedsberedskabet i Region Midtjylland.

Vil blive bedre til kommunikation

Bo Elbæk Pedersen fra Region Midtjylland har i dag været i dialog med Kollegiekontoret, der udlejer kollegieværelserne, samt tre beboer-repræsentanter fra kollegiet.

Meldingen fra Kollegiekontoret lyder, at man er tilfredse med resultatet, hvor regionen fremover vil være mere lydhøre over for input fra beboerne.

Derudover er man blevet enige om løsninger på en række praktiske problematikker.

Silja Sørensen mangler dog fortsat svar på en række spørgsmål. Hun mener ikke, at man har fået meget ud af mødet med regionen.

- Jeg håber, at vi kan få noget afskærmning, så vi kan være lidt i fred, og måske få etableret en separat passage, så vi ikke skal tage sådan en risiko, hver gang vi bevæger os ud, siger hun.

Silja Sørensen er sammen med flere af kollegiets beboere fortsat stærkt utilfreds med situationen samt myndighedernes kommunikation.

TV2 ØSTJYLLAND har fremlagt den kritik, som flere af beboerne fortsat har til situationens håndtering, over for Bo Elbæk Pedersen.

Han understreger først og fremmest, at han sagtens kan forstå, hvis det kan virke skræmmende, når man lige pludselig bliver nabo til militær, hvide kitler og telte, hvor der skal testes for COVID-19.

- Når det er sagt, så er der ingen smitterisiko forbundet med centret. Beboere, og de der skal testes, skal sørge for at holde afstand, ligesom det gælder ude på gaderne eller i supermarkedet. Det er uheldigt, at vi ikke får kommunikeret det bedre ud, siger han.

Det mener Silja Sørensen dog ikke kan lade sig gøre, når ambitionen fra sundhedsmyndighederne lyder, at op til 20.000 personer dagligt skal testes på centrene.

- Allerede nu kan vi se, at folk samler sig lige foran vores vinduer. Hvordan skal vi kunne gå ud ad vores hoveddør, når den ligger ud til en gyde, hvor en stor del af dem skal komme gående igennem fra 9-17 hver dag? Den risiko ønsker jeg ikke at løbe, når jeg, at jeg skal passe særligt på med min astma, siger hun.

Bo Elbæk Pedersen afviser, at der vil komme yderligere afskærmning eller en separat gangpassage for beboere på kollegiet.

Bo Elbæk Pedersen oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at man fortsat ikke er helt sikker på den overordnede strategi fra nationalt hold. Man regner dog med, at det er symptomfri borgere, der skal testes i Risskov, mens borgere med symptomer fortsat testes omkring hospitalet i Skejby. Foto: TV 2

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her