Vil have atomkraft i Danmark - Østjylland oplagt sted at starte

Skal Danmark have atomkraft? Det mener Theis Palm, og det vil han og hans virksomhed nu arbejde for.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Theis Palm vil have atomkraftværk til Aarhus. Foto: TV2 Østjylland og Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

- Det er helt essentielt, at Danmark får atomkraft.

Sådan siger Theis Palm. Han er til daglig direktør i Aarhus-virksomheden Kärnfull Energi, der handler el-aftaler med strøm, der kommer fra atomkraftværker i Sverige.

Men nu er han og resten af virksomheden kommet på en stor mission.

De håber nemlig, at strømmen fremover kan leveres fra atomkraftværker bygget af søster-selskabet 'Kärnfull Next' i Sverige, men placeret i Danmark – og her ser Aarhus-virksomheden Østjylland som et oplagt sted at starte.

- Derfor giver det naturligvis mening at starte på Studstrup i Aarhus, siger Theis Palm.

Der skal nemlig findes en ny type brændsel til Studstrupværket, som lige nu bruger halm, træflis, flis og kul til at producere fjernvarme til lidt over 100.000 aarhusianere. Og den nye type skal være atomkraft, mener Theis Palm.

- Når atomkraft bliver lovligt i Danmark, så vil Østjylland være et oplagt sted at starte, fordi der i Øst- og Midtjylland er stor støtte til Atomkraft, siger han.

Virksomheden understreger, at det er den svenske søstervirksomhed, der i givet fald skulle opføre atomkraftværket.

Århus Stiftstidende fortalte 1. april om virksomhedens planer om atomkraftværk i Danmark. Da troede flere, inklusive TV2 Østjylland, at der var tale om en aprilsnar, men det er der altså ikke.

Holdningen har udviklet sig

Selvom planerne er helt reelle, er atomkraft dog fortsat forbudt i Danmark, men på landsplan har man de seneste år set et skifte i den generelle holdning. 

I perioden fra januar 2022 til marts 2023 er andelen af dem, der takker ja til atomkraft i Danmark, steget med 14 procentpoint. 

Midtjylland er den region, der er mest positive over for atomkraft med 53 procent, der er for. 

På baggrund af de tal, er direktøren for atomkraft-virksomheden optimistisk for fremtiden.

-Jeg tror personligt, når jeg kigger på tendensen i andre lande, der er gået fra at være imod til at være for atomkraft, at det vil tage tre-fire år, før loven bliver ændret, siger Theis Palm. 

Skal forberedelser til

En ting er dog den folkelige opbakning – en anden er, om det danske marked er modent til atomkraftværker.

- Selve nettet er klar til, at man bygger nye værker, men samtidig er det også klart, at der skal en masse forberedelser til, før vi kan få atomkraft, siger Bent Lauritzen, der er centerleder i Center for Nuclear Technologies ved DTU. 

For os er det vigtigt, at der er folkelig opbakning bag projektet
Theis Palm, direktør, Kärnfull Energi

Ifølge Bent Lauritzen, så skal myndigheden opnormeres, så de er i stand til at kunne føre tilsyn, kontroller og kunne give tilladelse til værkerne. Derudover skal en række personer opkvalificeres både ved myndighederne og ved elselskaberne. 

Alligevel har Kärnfull i Aarhus allerede udset sig en række mulige placeringer for landets første atomkraftværk.

-: For os er det vigtigt, at der er folkelig opbakning bag projektet, og derfor giver det naturligvis mening at starte på Studstrup i Aarhus, siger Theis Palm, direktør ved Kärnfull Energi, med henvisning til opbakningen i Midtjylland. 

'Stort arbejde foran'

På Christiansborg er flere partier også med på idéen om atomkraftværker i Danmark - men det er ikke helt så simpelt, når det kommer til placering, mener Jens Meilvang fra Liberal Alliance. 

-Vi kan godt se idéen om at tage et fossilkraftværk og gøre det til kernekraft. Men fordi man ikke har kunnet forske i det her i mange årtier i Danmark, så synes vi, det er alt for tidligt at pege på lige præcis en konkret placering. Det skal undersøges nærmere, og så ser vi på det, når vi når dertil, siger han. 

På kontoret i Aarhus ved direktøren også godt, at der er et stykke vej endnu. 

Hvor realistisk er det overhovedet, at I kan få opført atomkraftværker i Danmark med alt det arbejde, der stadig ligger foran jer? 

- Der er selvfølgelig et stort arbejde foran, når det kommer til politisk at få det lovgivningsmæssige grundlag for det, så vi kan få myndigheder, der kan regulere det og godkende det, siger Theis Palm.

Der skal forhandles ny kontrakt på Studstrupværket i 2030.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her