Bande fra Nørrebro vil have magten i Aarhus
Den højspændte bandekonflikt i det vestlige Aarhus er resultatet af Loyal to Familias strategi om at vinde nyt land, siger politichef
Bandekonflikten, der lige nu hærger det vestlige Aarhus, stopper næppe med det første.
Sådan lyder vurderingen fra Michael Kjeldgaard, der er chef for Nationalt Efterforskningscenter under Rigspolitiet.
- Det bliver svært for Loyal to Familia at få fodfæste i Aarhus, men desværre tror jeg ikke, at de vil lade være med at prøve. På et eller andet tidspunkt gør de nok op med sig selv, om det er noget, de skal fortsætte med eller ej, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Bandekonflikten er blevet optrappet voldsomt de seneste uger med flere skyderier og masseanholdelser.
Senest natten til mandag er en 21-årig mand blevet ramt af flere skud i Aarhus V, og Østjyllands Politi ser en sammenhæng mellem skyderiet og den verserende konflikt.
Manden er uden for livsfare.
Loyal to Familia, som ifølge politiet forsøger at få fodfæste i Aarhus, blev stiftet i efteråret 2012 i København.
- Da de blev til Loyal to Familia og begyndte at få flere og flere medløbere, gjorde det også, at man så dem flere og flere steder. Ikke kun på Nørrebro, men også andre steder i København og i Nordsjælland, siger Michael Kjeldgaard.
Han fortæller, hvordan gruppens struktur har ændret sig med tiden.
- Man kan egentlig sige, at hvis man går tilbage i tiden, så var de mere at kigge på som en gadebande, men vi ser mere og mere, at de opbygger hierarkier, som vi kender fra rockermiljøet, siger han.
Den første sådan bandegruppering
Dan Bjerregaard har et omfattende kendskab til grupperingen.
Han har mange års erfaring som politimand i København. Han har tidligere arbejdet i bandeenheden, og i dag er han journalist og har et radioprogram om kriminalstof på Radio24syv.
- Loyal to Familia er en udløber af det, vi tidligere kendte som Blågårds Plads-grupperingen, som formentlig var den første sådan bandegruppering, der så dagens lys i Danmark, siger Dan Bjerregaard til TV2 ØSTJYLLAND.
- Der er masser af unge indvandrerknægte, som hjertens gerne vil kunne rende rundt i en trøje, hvor der står LTF på, siger han.
Dan Bjerregaard peger på, at en del af medlemmerne kommer fra hårdt belastede områder.
- En del af medlemmerne er fra de her særligt udsatte boligområder. En stor del af dem er indvandrere og har anden etnisk baggrund, men der er også etniske danskere, der er med i den her gruppering, siger han.
En hård magtkamp
Michael Kjeldgaard fra Nationalt Efterforskningscenter vurderer, at uroen i Aarhus sker som led i en hård magtkamp.
- Jeg tror godt, at man kan regne med, at det, man ser lige nu, er en ekspansionsstrategi, hvor man forsøger at få fodfæste i andre kriminelle miljøer og prøver på at overtage nogle af de kriminelle markeder, der ligger der, siger han.
- Det er der nogle i Aarhus, som ikke synes, at de skal, fordi det vil betyde, at de skal træde til side fra noget, som de gerne vil have hånd og halsret over, siger Michael Kjeldgaard.
At konflikten er brudt ud i lys lue netop nu, kan meget vel hænge sammen men, at en af Loyal to Familias ledere er blevet løsladt for nylig.
Strategi bag optræden
Dan Bjerregaard ser også en strategi bag Loyal to Familias optræden.
- Det er ikke nogle, der lige får en fiks idé – at nu skal vi prøve det her af. Det er nogle, der bliver styret med hård hånd fra øverste ledelse, siger han og uddyber:
- Det er klart, at Loyal to Familia har været ude at vise flere gange, at de er villige til at gå hele vejen, og jeg tror også, at når de først er begyndt på det, er det noget, de vil forsøge at vedholde.
Mette Grith Stage, der er forsvarsadvokat for et Loyal to Familia-medlem i Aarhus, oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at hendes klient ikke ønsker at udtale sig. Han oplyser desuden via Mette Grith Stage, at ingen af de øvrige Loyal to Familia-medlemmer vil udtale sig.
TV2 ØSTJYLLAND har i en uge forgæves forsøgt at få en kommentar fra Aarhus Kommune i forhold til, hvilke konkrete initiativer Aarhus Kommune vil tage i forbindelse med bandekonflikten.
Du kan se meget mere om sagen i videoen øverst i artiklen.