Silke har startet en atypisk virksomhed – tjener ikke penge til sig selv

38-årige Silke Bock fra Horsens har lavet en virksomhed, som skal hjælpe balinesere gennem covid-19-krisen. Hun tjener intet på det selv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Silke Bock har boet på Bali i to år, og lige nu bruger hun en stor del af sin tid på at hjælpe balineserne gennem den økonomiske krise, som covid-19 har ført med sig.

- Det var som at se en by blive støvsuget for mennesker på en uge.

Sådan beskriver 38-årige Silke Bock den indonesiske by Ubud, som ligger på vulkanøen Bali, da covid-19 tog sit indtog verden over og satte en stopper for de rejselystnes ferieplaner. 

Hvis festen er kedelig, bliver man nødt til at bevæge sig ud på dansegulvet.
Silke Bock

Det gjorde den også på Bali. I løbet af ingen tid var øens turister væk, der kom ikke nye til og det satte hurtigt sit aftryk på balinesernes økonomi og dermed også deres tilværelse.

- Op mod 80 procent af økonomien på Bali er afhængig af turisme, og på kort tid blev alle, vi kender omkring os, fyret. Det var rigtig hårdt at se, siger Silke Bock til TV2 ØSTJYLLAND.

Via hjemmesiden Bali.Bali.dk sælger Silke Bock håndlavede møbler fra Bali for at hjælpe balineserne gennem covid-19-krisen. Hun sælger blandt andet denne skammel.

Silke Bock er født og opvokset i Horsens, men de seneste to år har hun boet på Bali med sin mand og deres tre døtre. Hun er uddannet journalist, og hun har i flere år været redaktør på netmediet Zetland, som hun også er medejer af.

Nu har hun lagt journalistikken til side, og i stedet bruger hun kvit og frit sin tid på at hjælpe balineserne tilbage på rette spor, mens hendes mand, Anders Vibholt, arbejder som økonom. 

- Vi bliver hver eneste dag konfronteret med mennesker, der kæmper, så jeg synes, jeg var nødt til at gøre noget. Hvis festen er kedelig, bliver man nødt til at bevæge sig ud på dansegulvet. Engagement er et af de vigtigste ting, man kan have i sit liv, siger Silke Bock til TV2 ØSTJYLLAND.

For at få gang i de balinesiske hjul har hun oprettet en hjemmeside, hvor hun sælger produkter, som er lavet af balinesiske håndværkere. Fortjenesten går udelukkende til håndværkerne.

De håndværkere, som Silke Bock har en aftale med, har haft travlt op til jul.

Interessen eksploderede

I sensommeren begyndte Silke Bock og hendes mand for alvor at lægge mærke til konsekvenserne af de manglende turister på den indonesiske vulkanø, og det var her idéen til at lave en virksomhed, som sælger balinesiske møbler, opstod.

- Min venindes svigermor blev sendt hjem fra hospitalet med en brækket hofte og en pakke panodiler, fordi der ikke var råd til, at hun kunne blive opereret, siger Silke Bock.

Det satte tankerne i gang hos ægteparret, og de talte om, hvilke ressourcer Bali har, som danskere kan benytte sig af. De kom frem, til at balinesere er dygtige til at lave træhåndværk ud af det bæredygtige materiale rattan, og at det ville passe godt ind i danske hjem.

Silke Bock testede idéen ved at poste et billede med en bakke og en skammel, hvor hun spurgte, om folk var interesseret i at købe dem. Herefter kørte hun sine piger til skole, og da hun kom hjem igen, fik hun sig en glædelig overraskelse.

- Det eksploderede lidt mellem hænderne på mig. Jeg troede, jeg skulle sende 50 skamler hjem til Danmark, men på kort tid var der over 100 bestillinger, siger hun.

VIDEO: Fredag den 18. december var Silke Bock forbi de mange håndværkere og hentede de færdiglavede skamler, så de kunne sendes til Danmark.

Håndværkere kunne ansætte folk igen

Det fik horsensianeren til at hoppe op på sin scooter og køre rundt til diverse håndværkere. Her lavede hun en aftale med flere af dem, om at de skulle lave skamler og bakker.

- Håndværkerne blev rigtig glade, og pludselig kunne de ansætte flere folk, og det er bare dejligt, siger Silke Bock til TV2 ØSTJYLLAND.

I samme ombæring oprettede hun hjemmesiden Bali-Bali.dk, hvor folk nu kan bestille håndlavet bakker, skamler, spejle, tasker, stole, hunde- og kattekurve.

Initiativet har vist sig at være en kæmpe succes, og lige inden jul fyldte Silke Bock en hel skibscontainer med omkring 400 bakker, 300 skamler, hundekurve, kattekurve og spejle, som blev sejlet til Danmark, så de kunne ligge klar under juletræet juleaften.

- Det har været en stor oplevelse at opleve den generøsitet, der har været fra så mange danskere, siger Silke Bock.

Håber, det kan afbøde lignende situationer

De mange bakker, skamler og kurve er lavet af forskellige håndværkere i og omkring Ubud, og prisen er sat efter, hvad håndværkerne skal have, og hvad det koster at importere og fragte produkterne.

- Jeg tjener ikke noget på det selv. Tværtimod, siger Silke Bock til TV2 ØSTJYLLAND.

Størstedelen af de produkter, Silke Bock sælger på sin hjemmeside, er lavet af det bæredygtige produkt rattan, som vokser som ukrudt på Bali.

Det er heller ikke vigtigt for Silke Bock. Det, der betyder noget, er, at hun kan hjælpe balineserne, og at initiativet på sigt kan få nogle balinesere til at skifte fra turistbranchen, så de på den måde har et mere stabilt levebrød.

- Det ville være dejligt, hvis det kan bidrage til at afbøde en lignende situation igen, hvor turismen falder, siger Silke Bock til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun satser på, at hun kan sende endnu en container med spejle, bakker, skamler og hunde- og kattekurve til Danmark igen til april. 

Her ses to af Silke Bocks døtre.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her