Færge til bilfri ø sejler på diesel: Nu skal den være grøn
Tunø er på vej til at få Østjyllands første grønne færge. Men ø-beboerne er ikke alle lutter begejstrede.
- Så nu kommer den!
Sådan lyder det begejstret og forventningsfuldt fra ø-beboer Lilian Olesen, der netop har fået øje på dét, hun kalder for øens livsnerve; færgen M.S. Tunø.
Hun og hendes mand har boet på Tunø i 55 år og holder hver dag øje med færgen fra deres stue.
- Man bliver så glad hver gang, man ser den. Det er vores færge, siger hun.
Men Lilian Olesen får snart udsigt til en ny færge.
Den nuværende færge, M.S. Tunø, er rundet de 28 år, og den nærmer sig dermed pensionsalderen – altså for færger.
Derfor har et enigt byråd i Odder Kommune besluttet at undersøge mulighederne for at udskifte den gamle dieselfærge - der sejler til bilfrie Tunø - med en ny og grøn én af slagsen. Mest oplagt er muligheden for en EL-dreven færge, men brint og andet er også på tale.
Flere grønne færger i Danmark
Danmark fik sin første grønne færge i 2019, da Ærø-færgen Ellen, der sejler på 100 procent el, tog sin jomfrutur i 2019.
I april 2021 et rødt flertal på Christiansborg beslutning om at afsætte 200 millioner kroner til at omstille de danske kommunale færger, så de kan blive mere miljøvenlige.
Det er Odder Kommunes forventning at kan få del i de 200 millioner kroner i udskiftningen af M.S. Tunø.
Sideløbende er Odder Kommune også i dialog med Horsens Kommune om muligheden for at dele én eller flere færger, der kan sejle til Tunø og Endelave. For ved at deles om færgedriften, mener de at kunne opnå stordriftsfordele.
Aftalepartierne blev i april også enige om at få lavet en analyse af muligheden for at omstille samtlige danske indenrigsfærger til nulemissionsdrift inden 2030.
Og det bliver mødt med både forventningsglæde og skepsis af øens 112 beboere.
Øens byrådskandidat vil have fire færgeafgange
En grøn færge er sød musik i ørerne på øens eneste byrådskandidat, Tim Grønbech, der stiller op for Venstre.
Han tror nemlig på, at en ny færge ikke alene vil være god for klimaet, men også være en mulighed for at sikre flere daglige afgange til Tunø for de 112 beboere.
- Jeg drømmer om fire afgange om dagen, siger Tim Grønbech, der i dette spørgsmål ikke taler på sit partis vegne, men på egne vegne.
Sidste år blev antallet af færgeafgange da også fordoblet, da det gik fra én til to. Men Tim Grønbech vil have flere:
- Færgen skal både dække et behov for øboerne, så man for eksempel kan nå en lægetid på fastlandet, og så skal vi have flere til at bosætte sig her, siger han.
Ked af udsigten til ny færge
En ny færge er muligvis en glædelig nyhed i mange ører, men for mange Tunø-beboere vækker det også en vis bekymring.
- Jeg blev faktisk lidt ked af det, da du sagde, vi skal have en ny færge. Fordi vi kan stole på den færge. Den har aldrig svigtet os, fortæller Lilian Olesen.
Og det er der noget om. Den nuværende Tunø-færge er kendt for at sejle i alt slags vejr.
Som for eksempel i februar 2020, hvor Samsø-færgen, der også sejler fra Hou, lå stille, mens Tunøfærgen sejlede gyngende over vandet til den lille ø.
- Den sejler, uanset vind og vejr, slår Svend Erik Agerholm fast.
Færge-sejlads til Tunø
Forinden Tunø i 1971 fik en direkte færge til øen, blev beboerne sejlet ud i en mindre båd til Kalundborgfærgen.
M.S. Tunø, der besejler Tunø i dag, er fra 1993 og er dermed fyldt 28 år.
I dag tager sejlturen 55 minutter, men når færgen inden for få år vil blive udskiftet, forventes det, at turen kan sejles på kortere tid.
Men den stabilitet skyldes ifølge M.S. Tunøs tidligere maskinmester, Per Floris, ikke så meget færgen, men anløb på havnene, og Tunø er bare mere farbar end Samsø.
- Men der vil selvfølgelig være nogle børnesygdomme, når vi får en ny færge. Sådan er det altid med noget nyt, siger Per Floris.
Men også den tidligere maskinmester bliver nostalgisk ved udsigten til at få en ny færge.
- Jeg har set de første kølestykker blive lagt på værftet i Hvide Sande, været med til at sejle den herover og sejlet den i knap 25 år. Det har været den bedste arbejdsplads i mit liv. Og den dag, den sejler sin sidste tur, vil jeg stå inde på kajen og fælde en tåre. Den har været en del af mit univers.
Og det har han til fælles med Svend Erik Agerholm og Lilian Olesen.
- Det er vores færge, siger Lilian Olesen med tryk på ’vores’.
- Og lad os så sige, at vi skal have en ny færge, så skal de altså ikke male den grøn. Den skal være en tro kopi af den, vi har – bare grøn indeni, siger Svend Erik Agerholm.