Lokalpolitiker forklarer: Min adfærd kan være krænkende
Christian Haubuf (S) kan godt forstå, hvis folk kan føle sig krænket af ham. Alligevel mener han ikke, der er noget at komme efter i sag fra 2008.
I weekenden trak Christian Haubuf sig som kandidat til kommunalvalget i Syddjurs Kommune. Han stod som nummer to på den socialdemokratiske liste, men nu ønsker han altså ikke at være en del af hverken valgkamp eller byråd.
Beslutningen er ifølge Christian Haubuf selv taget, fordi han vidste, at der var en sag om krænkelse på vej mod ham. I et interview med TV2 ØSTJYLLAND erkender politikeren nu, at hans adfærd kan virke krænkende på nogen.
Han svarer også på de konkrete anklager, en kvindelig ansat i kommunen er kommet med, som stammer fra Christian Haubufs tid som leder af Margrethe Børnehaven, som i dag hedder Pindstrup Børnehus. Det drejer sig blandt andet om en hånd på en bagdel og kommentarer med seksuelle undertoner.
- Jeg bliver let stresset. Jeg har overbliksvanskeligheder og glemmer ting. Det sidder i kroppen. Det fylder. Jeg har fået et knæk, siger kvinden.
Anonymitet
Marianne er ikke kvindens rigtige navn. Hun har ønsket at være anonym af hensyn til sit privatliv. Det ønske har TV2 ØSTJYLLAND efterkommet.
Redaktionen er bekendt med kvindens fulde identitet.
Kalder alle mennesker for skat
Hvad tænker du, når du hører, at det her er noget, som har fyldt rigtig meget for hende i 11-12 år af hendes liv?
- Det berører mig. Selvfølgelig gør det da dét. Jeg synes ikke, man skal gå rundt her i livet og have det dårligt. Det er også derfor jeg siger, at hvis jeg har gjort noget forkert, så lægger jeg mig fladt ned og undskylder. Ingen tvivl om det.
Christian Haubuf erkender, at hans adfærd kan virke krænkende på nogen.
- Jeg kalder alle mennesker for skat. Uanset om det er mand eller kvinde. Ja, selv borgmesteren er jeg kommet til at kalde skat i byrådssalen. Det er krænkende. Og guderne skal da vide, at gennem årene har jeg stået model til mange historier, for eksempel at unge får kræft, at medarbejderens børn har gjort noget dumt eller nogen har været voldsomme over for personalet. Ja, da giver jeg dem knus, og somme tider har det knus måske varet for lang tid, det vil jeg ikke benægte. Jeg er bare sådan indrettet, at hvis folk står og græder og er kede af det, så mener jeg rent faktisk, at det er en ledelsesmæssig opgave at prøve at trøste dem.
Dog henviser han i den konkrete sag til, at han mener, at han blev pure frifundet tilbage i 2010, da sagen fra 2008 landede på kommunens bord.
Fik meddelelse om frifindelse
Efter undersøgelser og møder mellem kommunen og kvindens fagforening endte sagen med, at kvinden fik udbetalt 10.000 kroner, og at sagen skulle drøftes med Christian Haubuf for at sikre, at han ikke i fremtiden ville udsætte personale eller brugere for ord eller opførsel, som kunne virke stødende eller krænkende.
- Jeg fik meddelelse om, at jeg var totalt frifundet, husker Christian Haubuf.
Til gengæld har han ikke før for nylig hørt om de 10.000 kroner, som blev udbetalt til kvinden.
- Det vil jeg sådan set nødigt udtale mig om, men jeg undres. Jeg kan sige det sådan her, at hvis jeg sad som repræsentant for medarbejderen, så ville jeg også lede med lys og lygte efter at finde et eller andet, som kan bakke medarbejderen op. Hvis der er blevet lavet en procedurefejl, hvilket der efter min bedste overbevisning er blevet i det her tilfælde, så kræver det en eller anden form for erstatning. Det er ikke et hold-kæft-bolsje. Det er en erstatning for en forvaltningsretlig fejl. Sådan betragter jeg det, siger han.
Det stod der i aftalen
TV2 ØSTJYLLAND har set aftaledokumentet, som blev udarbejdet af Syddjurs Kommune i forbindelse med sagen. Her står blandt andet følgende:
"Idet Syddjurs Kommune ikke i fuld udstrækning efter lovgivningens bevisbyrderegler kan tilbagevise de nævnte påstande, samtidig med at der er begået en række forvaltningsretlige fejl, udbetales kr. 10.000 til (kvindens navn red.) efter ligebehandlingslovens § 4 jf. § 14."
I samme dokument står der også, at sagen skulle drøftes med Christian Haubuf "for at sikre, at han ikke i fremtiden udsætter personale eller brugere for ord eller opførsel, der kan virke stødende eller krænkende".
Forud for mødet havde han afleveret en skriftlig redegørelse til kommunen. Her fremgik det - ifølge Christian Haubuf - at på flere af de tidspunkter, kvinden hævdede at chikanen havde fundet sted, var han slet ikke til stede i børnehaven.
- Var det fordi, jeg ikke ville huske det eller ikke kunne huske det? Men da jeg kiggede nærmere på tidspunkterne, kunne jeg se, at jeg slet ikke var i børnehaven på fire af tidspunkterne. Med andre ord: Der var altså en god grund til, at jeg ikke kunne erindre det, siger han.
Han kan dog huske én af sagerne, som kvinden også nævner som krænkende.
- Jeg husker én sag, som sandsynligvis godt kan betragtes som en krænkersag. Vi var på en legeplads, hvor der var en form for olympiade med andre børnehaver. Hendes barn skulle lige som de andre børn køre ned af en lille bakke i en stor plastikbil. Det turde barnet ikke. Jeg stod for enden af bakken og tog imod børnene og stoppede dem. Jeg opfordrede kvinden til at køre ned mellem mine ben, så barnet kunne se, at det skete der ikke noget ved. Om det er en krænkersag eller ej, det ved jeg ikke, siger han.
Kunne have mistet job
Men den her kvinde har en opfattelse af at være krænket af dig. Hvordan er din opfattelse af de ting, der skete dengang?
- Hvis jeg skal være helt ærlig... Begrebet krænker... om det i bund og grund er mig, der er blevet krænket, det ved jeg faktisk ikke. Jeg er i hvert fald glad for, at man i sagen kom frem til, at jeg var totalt frifundet. Ellers havde jeg mistet mit job på det tidspunkt.
Hvorfor har du valgt at trække dit kandidatur i forhold til kommunalvalget, når du ifølge eget udsagn blev frifundet dengang?
- Jeg kan ikke gå ind i en valgkamp og koncentrere mig om det, når den her sag begynder at rulle. Det vil gå ud over ikke bare min men også partiets valgkamp, som jeg ville være en del af. Og så samtidig at skulle forholde sig til nogen, som kalder mig krænkende. Det må jeg bare indrømme, det har jeg ikke overskud til.
TV2 ØSTJYLLAND har talt med kommunaldirektør i Syddjurs Kommune Rasmus Møller, som ikke kan udtale sig om den konkrete sag.