Silkeborg Kommune
OVERBLIK: Der er gang i en lang række byggeprojekter i Silkeborg og flere er i støbeskeen, men hvordan prioriteres kommunens økonomi bedst?
I 2013 kunne Venstres Steen Vindum sætte sig i borgmesterkontoret efter et dårligt kommunalvalg for Socialdemokratiet og SF, som mistede henholdsvis 3,7 pct. og 9,3 pct. i vælgeropbakning.
Dermed måtte Hanne Bæk Olsen (S) overdrage bormesterkæden, og hun er sidenhen også stoppet i politik.
Under Steen Vindums ledelse er det blevet til både stadion- og motorvejsbyggerier i kommunen, og i Silkeborg bymidte er der blevet etableret et omdiskuteret parkeringshus under Torvet.
Netop etableringen af parkeringshuset har medført stor uenighed i byrådet og adskillige partihop, og det kan muligvis være en sag, som vil blive bragt på banen i løbet af valgkampen.
Hos Socialdemokratiet håber man, at Søren Kristensen er manden, som kan sikre et systemskifte, så borgmesterposten igen havner i rød blok.
Det er første gang, at Søren Kristensen er spidskandidat, og han har dermed en opgave i at blive et velkendt ansigt i kampen om borgmesterkæden.
Silkeborg Kommune er disse år præget af en lang række byggerier.
Personlige stemmer i 2013
Steen Vindum (V) - 4.576
Hanne Bæk Olsen (S) - 3.993
Karina Due (DF) - 1.892
Teresa Jørgensen (x-V&DF, nu løsgængeri) - 1.414
Frank Borch Olsen (K) - 1.307
Der er blevet etableret nyt fodboldstadion, nyt parkeringshus og ny motorvejsforbindelse, og derudover er der planer om at bygge Midtjyllands højeste beboelsesejendom og et ny Jorn-museum i international klasse.
Og så er der sagen om et potentielt nyt svømmecenter ved Søholt.
Det skal erstatte friluftsbassinet ved Nordvestbadet, og det har skabt utilfredshed hos mange borgere: Ville det give mere mening at renovere det eksisterende end at prioritere et nyt byggeri?
De mange byggeprojekter og prioriteringen af kommunens økonomi kommer til at fylde i valgkampen.
Kritikere vil mene, at man i byrådet har prioriteret prestigebyggerier frem for almindelig vedligehold, mens tilhængere af Sten Vindums linje vil fokusere på vigtigheden af byudvikling og vækst.
Ved kommunalvalget i 2013 led Socialdemokratiet og SF under det politiske stormvejr, som partierne på landsplan var havnet i. Situationen i dag er en anden, og derfor håber partierne på bedre valg.
Fordeling af mandater i byrådet
S: 7
R: 1
K: 2
SF: 2
LA: 1
DF: 2
V: 10
EL: 2
Løsgængere: 4
Alternativet og Det Radikale Venstre har indgået valgforbund for at undgå stemmespild.
Én af valgets ubekendte er tilstedeværelsen af flere markante løsgængere.
Leif Lund fik i 2013 over 900 personlige stemmer som kandidat for DF, men han forlod partiet kort efter valget, efter han blev afslørret i at lave kupplaner mod borgmester Steen Vindum.
Nu stiller Leif Lund op med sin egen liste.
Og så er der hotel-direktøren Teresa Jørgensen, som hentede 1.414 personlige stemmer, da hun i 2013 stillede op for Venstre.
Siden da har hun både nået at forlade Venstre og DF, og også hun stiller op som læsgænger på egen liste.
(Ikoner fra www.flaticon.com af: Eucalyp, Vectors Market, Nikita Golubev og Smashicons)