For 11 år siden fik de en god idé: Nu er der igen fuld gang i livet under havets overflade
Idéen er ganske enkel, men dog enormt effektfuld. Kampesten har pustet nyt liv i biodiversiteten på havets bund.
Lystige fisk og andre havdyr boltrer sig i vandet ved Anholt i Kattegat. Her er der nemlig skabt usædvanligt gode vilkår for havets beboere.
Idéen kommer fra Ørsted, Danmarks største energiselskab, der for 11 år siden smed massevis af store kampesten på bunden af Kattegat. Stenene skulle være bosted for planter og dyr, og nu, 11 år senere, har det formål vist sig som en stor succes.
- Vi kan se, at stenrevene er blevet levested for fisk og planter, som vi havde håbet og troet på, siger Ida Krabæk, der er bæredygtighedschef ved Ørsted.
Livet under vandet har ellers været truet, fortæller Søren Koops Forsberg, der er leder af skoletjenesten ved Kattegatcentret. Særligt én fiskeart kæmper i øjeblikket for at overleve.
- Torsken er et eksempel på en af de arter, der har det rigtig skidt. Bestanden er nedadgående, og det er en art, vi bør passe bedre på, siger Søren Koops Forsberg.
Derfor kan der være god grund til at etablere stenrevene, mener han.
- Vi har et stort problem med biodiversiteten. Det er natur, der forsvinder, og som aldrig kommer tilbage igen. Hvis vi udrydder arter, har vi kun os selv at takke for det, siger Søren Koops Forsberg.
Lang vej til mål
Kattegat er ikke det eneste sted, der er særligt glad for stenrevene. Torsdag foreslog byrådspolitikere i Aarhus Byråd at oprette en stenbank, der skal huse en stor stenreserve, som kan bruges til at etablere stenrev i Aarhus Bugt.
I byrådet lagde man særlig vægt på den positive effekt, stenrevene har for biodiversiteten, og det er også det argument, der vejer tungt hos Ørsted, der etablerede stenrevet 2012, da de byggede Anholt Havmøllepark i Kattegat.
Selvom idéen har haft stor succes, siden den blev søsat, er der ifølge Søren Koops Forsberg stadig lang vej til mål. Stenrevene er nemlig kun en del af løsningen mod at sikre et bedre økosystem.
- Det kan være en af løsningerne, men vi bliver nødt til at skrue på mange flere end dem (stenrevene, red.). Efter min mening er det noget, der ikke bliver taget alvorligt nok, siger Søren Koops Forsberg.