Borgmestre går sammen: Nu åbnes der igen for biogasanlæg
Det næste spadestik i den mulige opførelse af et tværkommunalt biogasanlæg er taget, hvor der nu er åbnet for bud.
Siden april har Nord- og Syddjurs kommuner samarbejdet om at skabe et beslutningsgrundlag for en mulig planlægning af et større biogasanlæg.
Nu er der klar til, at ansøgere kan sende forslag ind. Det skriver kommunerne i en pressemeddelelse.
Anlægget skal kunne modtage biomasse fra flere kilder og afsætte gassen, så den kan gøre gavn andetsteds.
Idéen er, at det skal understøtte lokale og nationale klima- og miljømål og reducere afhængigheden af importeret gas.
Siden samarbejdets spæde start har informationsmøder og besøg ved et biogasanlæg i Horsens bidraget til dialogen. Dertil har kommunerne haft dialoger med tre interesserede udviklere.
Muligvis muligt
Begge kommuner har i november godkendt, at der arbejdes videre med muligheden for et biogasanlæg, efter en tredjepartsvurdering fremlagde udfordringer og perspektiver ved etableringen af et biogasanlæg.
Som en del af den beslutning bliver der nu åbnet op for en ansøgningsperiode, hvor interesserede udviklere kan byde ind med konkrete projekter.
Ansøgningsfristen er den 3. januar.
- Vi ved ikke, om de udviklere, vi tidligere har været i dialog med, kommer til at sende en ansøgning, siger Kasper Bjerregaard (S), borgmester i Norddjurs Kommune.
Nej fra naboer
Placeringen af biogasanlægget har tidligere vakt heftig debat på Djursland, og der har gennem årene været adskillige forskellige forslag til placeringer.
Det har blandt andet før været oppe at vende, om anlægget skulle være ved Djurs Sommerland, men det forslag blev nedstemt i Syddjurs Kommune i februar.
- Vi er meget tilfredse både på Djurs Sommerlands og vores medarbejderes vegne med at projektet er droppet, sagde Henrik B. Nielsen, direktør i Djurs Sommerland, dengang.
Det har tidligere været svært at finde en placering til biogasanlægget. Hvilke hensyn har I taget for at undgå eventuelle naboklager?
- Det er et spørgsmål om at få inddraget og gå i dialog med lokalområdet, inden planerne bliver konkretiserede, siger Kasper Bjerregaard.
Der vil i foråret blive afholdt af en foroffentlighedsfase, hvor borgere, interessenter og myndigheder inviteres til at komme med deres input og synspunkter.
Efterfølgende vil en politisk beslutning om igangsætning af en konkret planlægning tage til engang inden sommerferien.