Nye millioner til akutberedskab: - Det betyder ekstremt meget
Penge står klar til Region Midtjylland, der har barslet med besparelser på akutberedskabet. Men det kræver fortsat hårde prioriteringer.
Statens pengepung bliver åbnet, og akutberedskabet på Djursland ende med at blive den store vinder - i hvert fald hvis det står til flere aktører i området.
For alene én akutlægebil er virkelig vigtigt for området, lyder det.
- Det er dejligt, at det er taget videre ind i Folketinget, siger Henrik Carstensen, direktør på Grenaa Havn.
Region Midtjylland vil kunne søge penge fra pulje 50 millioner kroner, der er stillet til rådighed af et flertal på Christiansborg. Puljen er specifikt afsat til at styrke akutberedskab i regionerne.
I Region Midtjyllands spareplan - der ikke er vedtaget endnu - ville antallet af akutlægebiler gå ned fra ti til seks. Foruden Grenaa er det også Silkeborg, Ringkøbing og Lemvig, som vil miste akutlægebiler.
En akutlægebil vil også gavne Fornæs Ship Recycling, der ligesom flere andre firmaer på havnen i Grenaa laver det tunge, og til tider farlige, industriarbejde.
- Vi håber alle sammen, at vi aldrig får brug for den. Men at den er her, det betyder ekstremt meget, siger direktøren i firmaet, Keld Kokholm.
Folketingspolitiker Leif Lahn (S) ser puljen på finansloven som et signal om, at man ikke ønsker et skævt Danmark, når det kommer til sundhed. Han mener nemlig, at Region Midtjylland med sine besparelser er med til at give en mere ulig adgang til sundhedsvæsnet.
- Et Danmark, hvor vi fra Grenaa har meget længere til hospitalet, hvis vi ligger og er ved at dø. Det har vi nu sørget for, at de kan få penge til, siger Leif Lahn, der selv er bosat i byen.
- Derfor forventer jeg bestemt, at de søger de penge, så vi kan holde vores bil i Grenaa. Det drejer sig om tryghed.
Med den almindelige fordeling af midlerne mellem regionerne ville Region Midtjylland kunne få omkring 11-15 millioner kroner af puljen. Det er dog kun cirka en tredjedel af de besparelser, regionen har på bare det område.
Alligevel tror Leif Lahn, at midlerne vil komme til at gavne spidsen af Djursland.
- Alle kan se, at det er helt skævt, hvis man fjerner en lægebil herfra. Der er 60 kilometer ind til det nærmeste hospital. De regionspolitikere, der var til borgermøde, kunne også godt se det, de manglede bare penge.
- Nu har vi skaffet dem de penge, så skal de bare søge dem, så vi kan beholde vores lægebil, siger han.
Men selv med flere millioner fra puljen bliver det et altså spørgsmål om prioriteringer.
Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) hilser puljen er velkommen, men vil ikke på forhånd garantere, til hvilke områder af landsdelen Region Midtjylland eventuelt vil søge penge.
- Jeg har ikke lagt mig fast på, hvad vi skal gå ind og pege på - det er noget, vi skal drøfte i forligskredsen på onsdag. Der vil jeg gerne være helt åben over for alle de muligheder, der er inden for den begrænsede økonomi, der er til rådighed, siger han og slår fast, at regionen tager imod alle de midler, den kan få.