Børn i Odder har sunde tænder

"Odder-modellen" har vendt udviklingen 

Odder Kommune ligger nu over landsgennemsnittet, når det gælder de 12-18 åriges tandsundhed, og dermed er en udvikling fra den forkerte side af landsgennemsnittet vendt siden 2005.

Som forklaring på den positive udvikling angives cariesforebyggelse og anerkendende kommunikation.

I Odder Kommune er der cirka 5200 børn og unge imellem nul og 18 år, som kommer hos den kommunale tandplejes to klinikker i Odder.

Tidligere lå tandsundheden i Odder Kommune på den grumme side af landsgennemsnittet, men siden 2005-2006 er det lykkedes at vende udviklingen.

Hvert år er antallet af tænder berørt af caries således faldet, og i dag kan Odder Kommune sige, at cirka to ud af tre 15-årige drenge og piger aldrig har haft huller i de blivende tænder. Blandt alle 15-årige i Danmark er det kun omkring halvdelen, som har helt sunde tænder.

Lægger vægt på at forebygge
Succesen skyldes den såkaldte Odder-model, som er en anderledes måde at tænke tandpleje, fortæller Marit Jøssing, der har arbejdet med Odder-modellen siden sin ankomst til kommunen i 2005. Modellen er efterspurgt, og sidste år holdt Marit Jøssing og hendes kolleger 10 oplæg om modellen rundt om i landet.

- Ideen vender den traditionelle tandlægebehandling på hovedet, så plejerne i stedet for at fokusere på at lappe huller i højere grad lægger vægt på at forebygge sygdommen caries, siger Marrit Jøssing i en pressemeddelelse.

- Hvis vi laver en boring i en tand, løser vi kun symptomet på sygdommen. Men vi forhindrer ikke sygdommen i at lave flere huller. Vi ved, at hvis man har ét hul i munden, har man sandsynligvis mange begyndende huller, som vi bare ikke kan se endnu, siger Marit Jøssing.

Fire målsætninger
Odder-modellen tager udgangspunkt i den enkelte patient og arbejder med fire målsætninger: sunde tænder, gode vaner for mundhygiejnen, viden om kost og drikkevaner og tryghed ved at gå til tandlæge.

Trygheden opnås blandt andet ved hjælp af anerkendende kommunikation, fortæller Marit Jøssing.

- Vi spørger børnene, "hvordan synes du, dine tænder skal have det, når du er 30 år?" Det giver børnene motivation til at passe på deres tænder, men vi fortæller dem samtidigt også, at det helt er deres eget valg, siger hun.

Modellen indebærer også, at forældrene bliver bedt om at være med på klinikken til alle besøg, indtil børnene er cirka 12 år gamle. Formålet er at samle hele familien om den gode tandsundhed, så det er nemmere at holde børnenes tænder sunde.

- Hvis vi kan sende de 18-årige af sted herfra med sunde tænder, gode vaner og lysten til at gå jævnligt til tandlæge, har vi givet dem en gave og en mulighed for at have sunde tænder hele livet, siger Marit Jøssing.
 

tømrer håndværker håndværk

Borgmester berørt af konkurs: Tabet er større, end tal kan vise

YouTuber som SOSU-assistent - Rasmus Brohave er SOSU-assistent for en dag

Kendt YouTuber skal få flere til at vælge SOSU-uddannelserne

Gudenaadalens Efterskole - Coronaudbrud

Stort smitteudbrud på østjysk efterskole: Flere elever i kø til coronatest

coronatest podning corona covid-19 visir

Basket-trup hårdt ramt af smitte

ny færgerute halmstad sverige grenaa stena line norddjurs

Færgefart i coronatid: Ny færgerute går langt bedre end forventet

Hot spot aarhus

Østjyllands Politi nedlægger hotspots