Efter Tunø-debat: - Odder Kommune bør gribe interessen

Formand for småøer kalder situationen på Tunø for meget trist.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Kirsten Sydendal, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer, er trist over udviklingen på Tunø. Foto: Privatfoto

Det er en rigtig ærgerlig og trist situation.

Sådan siger formanden for Sammenslutningen af Danske Småøer, Kirsten Sydendal, til TV2 ØSTJYLLAND, efter vi fredag fortalte historien om, at Tunøs indbyggertal skrumper - og at det måske snart er slut med børn på øen.

- Det er trist, at det er kommet til det, at de sidste børnefamilier er nødt til at flytte fra øen. Det betyder noget for en ø, at der er alle generationer, hvis det kan lade sig gøre, og det lader til at være nøglepersoner, der flytter fra øen, så det er en meget trist situation, siger hun.

Der er interesse for at flytte ud på småøerne, og den interesse burde Odder Kommune gribe
Kirsten Sydendal, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer

Særligt trist

Det er særligt trist set i lyset af, at de danske småøer, ifølge Kirsten Sydendal, faktisk har det fint i øjeblikket.

- Generelt ser det nogenlunde ud. Det er stigende nogle steder, status quo andre steder og så er der enkelte steder, hvor det falder. Men der er interesse for at flytte ud på småøerne, og den interesse burde Odder Kommune gribe, mener hun.

For hende handler det i høj grad om at gøre de små øer - som Tunø - bæredygtige.

Beboerne på Tunø har længe råbt op, men det ser ikke ud til at gøre en forskel. Hvad tænker du om det?

- Jeg synes, der er en ny situation, når de decideret flytter væk fra øen. Det virker til at ryste dem, der sidder med det politiske ansvar i kommunen. Jeg synes, de skal tage dialogen op, ikke give op og så lægge planer, så Tunø kan blive bæredygtig og komme op igen, siger Kirsten Sydendal.

Vil følge op

Hun mener, at det er tydeligt at se konsekvenserne, hvis man lader stå til i stedet for at få de gode rammer og bæredygtigheden på plads.

- Så begynder børnefamilierne at flytte fra - og med dem de vigtige funktioner. Det svækker også det liv, de øvrige øboer har, så det bliver mindre attraktivt at bo der, forklarer hun.

Om ansvaret skal lægges andre steder end kommunerne, er hun mindre sikker på.

- Men man kan godt stille krav om, at afstanden på de her øer skal være kort til børnepasning. Det kan også være, at det er noget af det, vi tager op (i Sammenslutningen af Danske Småøer, red.) efter sommerferien. Vi vil i hvert fald gerne følge, hvordan det går på Tunø, og så må vi se, om vi skal have det op på et højere niveau.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her